Hlavní navigace

Názor ke zprávičce ISO standard pro PDF od Rejpal - Máte pravdu, nehodí. PDF je v základu staré...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 7. 7. 2008 1:54

    Rejpal (neregistrovaný)

    Máte pravdu, nehodí. PDF je v základu staré patnáct let, přičemž jeho datový model do značné míry vychází z PostScriptu, který je ještě o deset let starší. Po celou tu dobu je jeho specifikace veřejně přístupná, díky čemuž vzniklo mnoho nezávislých implementací pro mnoho operačních systémů, a i ti, co ho neimplementovali, se již dávno mohli přesvědčit, co je "pod kapotou".

    Všimněte si také, že to je de facto osmá hlavní verze. Zkušenosti implementátorů a review z posledních deseti let tedy již udělaly svoje a před komisi šel "odladěný" formát s podporou průmyslu, ke kterému asi nemuseli mít moc připomínek. Díky tomu najdete dnes i "hardwarové" implementace, totiž přímo tiskové stroje (zhruba za sedmimístné sumy), do kterých z jedné strany nacpete PDF soubor a z druhé strany rovnou vyleze knížka. I výrobci hardwaru mu až takto důvěřují.

    Navíc několik restringovaných verzí PDF již jako ISO standard existuje, tohle je jen schválení "neořezané" verze 1.7, takže to ani pro dotyčnou komisi asi nebude "1300 stran senzačních novinek".

    Nic z toho se nedá říct o OOXML vzniklém ve své první (!) inkarnaci před dvěma a půl lety metodou "velkého třesku", pro který dodnes neexistuje jediná implementace, přestože "již" to je "standard". I samo MS Office bude OOXML podporovat až v příští verzi (čtrnácté). A narážku na XML nechápu, PDF očividně není XML schéma.