Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Italský soud: nutit zákazníkům licenci na Windows je nelegální od _ Tonda - Jistě, ale pak to není funkční celek, uživatel...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 29. 10. 2014 13:24

    _ Tonda (neregistrovaný)

    Jistě, ale pak to není funkční celek, uživatel si disk musí doplnit a nainstalovat OS, což vyžaduje určité znalosti a zkušenosti, které 95 % populace kupující si NB nemá, Zotac je přeci jen specificky zaměřenější a tam to od uživatelů lze tyto schopnosti očekávat v daleko větší míře.

    Mě ta situace taky nevyhovuje, když sem naposledy kupoval NB, tak sem proklínal výrobce, že u nás ty konfigurátory nemají. Ten co sem si vybral měl jiný (slabší) CPU než bych považoval za ideál, zrovna tak edice Windows, daný model (Samsung 350U) se prostě prodával jen v jediné konfiguraci.

    A dnes se většina malých 12,5" a 13,3" notebooků dělá jako ultrabooky nebo různé hybridní ptákoviny a dávají se tam low voltage procesory, takže oproti mému tři roky starému s plnokrevným procesorem skoro žádný nárůst výkonu, těch se standard voltage je jako šafránu, když k tomu přidám, že už chci více než 1366x768 a kvůli DPH se chci vejít do 40 tis. bez DPH, tak mi zbudou z nabídky CZC, kde je 1300 NB, 2 slovy dva kusy, přičemž je to jeden model ve dvou konfiguracích. To, že je v ceně OS, který mi nevyhovuje, je to poslední, co by mi vadilo, to změním nejsnáz a i nejlevněji.

    Taky sem tenkrát zkoušel ty konfigurátory na webech v zemích, kde to výrobce umožňuje a ukázalo se, že po naklikání identické konfigurace s předpřipravenou jen bez OS to vyjde o dost dráž, o více než je cena OS, protože pro výrobce je zakázková výroba dražší. Zároveň je ale potřeba právě pro dosažení té výhody držet počet předkonfigurovaných sestav na rozumné úrovni, tak aby to co nejvíc vyhovělo potřebám zákazníků a sestavy byly vyvážené, takže drahá sestava má fullHD, i7, SSD, WinPro, levná má HD, i3, plotny, WinHome, pokud to chci nakřížit, mám smůlu a je jedno kterou z komponent chci změnit.