Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Jabbim Archive postihl velký únik dat VIP uživatelů od ByCzech - @Jarda_P: Jo, chápu tě jak to myslíš. Ono...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 15. 1. 2017 19:22

    ByCzech

    @Jarda_P: Jo, chápu tě jak to myslíš. Ono to IMO není ale tak jednoznačné. Práva omezují Windowsy. Aplikace nic speciálního nevyžaduje. Nastavit povolení něčeho pro aplikaci se musí v OS ne v aplikaci, ta funguje bezvadně. Kdybych měl pátrat o tom, kdo za to opravdu může, tak nejspíš skončím u špatného návrhu Windows a ne u chybné aplikace. A taky na jednu stranu chápu, že v dokumentaci by to zmínit mohli, ale na druhou stranu chápu, že předpokládají (tvůrci OpenVPN), že když někdo administruje Windowsy, tak ví, jak je omezen účet běžného uživatele a že když chtějí jako uživatel pouštět aplikaci, která má měnit nastavení sítě, je třeba v policy editoru příslušnému uživateli přiřadit příslušná oprávnění.
    Kdybych stejně měl uvažovat u Linuxu, musel bych se zlobit, že v KDE dokumentaci není zmíněno, že pro uživatelské nastavování sdílení adresářů přes Sambu musím příslušného uživatele přidat do skupiny sambashare (= přidělit příslušná oprávnění), aby to fungovalo. To samé v bledě modrém se týká zvuku (skupina audio), možnost používat skener (skupina scanner) atd. Administrátor tyhle věci má má mít v malíčku a na aplikaci (KDE) se nemá co vymlouvat.
    Takže v tomhle případě si opravdu myslím, že Černého Petra mají Wokna a ne OpenVPN.