Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Jak Intel zpomaluje AMD procesory od Jirka P - … x86 procesor na sebe prozradí, co všechno...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 5. 1. 2010 1:49

    Jirka P (neregistrovaný)

    … x86 procesor na sebe prozradí, co všechno umí, ikdyby to byla noname značka procesoru vyrobená Frantou Kubelkou v Ekvádoru.

    Ale tady nejde o to, co umí, ale jak to umí. A to na sebe procesor (z Ekvádoru ani odjinud) neprozradí.

    … puštění obecného x86 kódu podle starých standardů je ZÁMĚR, nikoli technický problém

    Záměr je optimalizovat co nejvíc na konkrétní typ procesoru, to je vlastnost, kvůli které si to lidi mají kupovat.

    … Používá se převážně na kompilaci testovací sw pro syntetické a aplikační testy výkonu procesorů. Pokud Intel takto podvádí, můžete si být jisti, že všechny recenze a testy (nebo převážná většina) měří špatně

    To je ale chyba lidí, kteří ty benchmarky dělají. Oni mají zaručit, že výsledky jsou nestranné a dobře porovnatelné. Pokud benchmark, který má testovat procesory Intel, AMD a VIA uděláte tak, že vezmete kompilátor od Intelu (který se navíc ani moc netají jak to funguje), tak je to především vaše chyba. Pokud by třeba Intel podmazal SiSoft (nebo někoho jiného) aby k benchmarku použil kód generovaný jeho kompilátorem, tak by to bylo jistě nemorální (a dost možná nekalá soutěž). Ale zpovídat by se měli především ti, co ten benchmark vyrobili.

    MMCH hraji občas hru, která se (ve svém intru) nepokrytě chlubí, že na optimalizaci její autoři spolupracovali s inženýry nVidie (hádejte, na jakých grafikách to pojede nejlíp). Je toto jakkoli nemorální? Samozřejmě, srovnávat výkon grafiky nVidia a grafiky ATI/AMD podle této hry nejde, ale uživatelům (ani konkurenci – jiným hrám ani jiným grafikám) se tím nijak neubližuje.

    … Kde nic není, ani smrt nebere – to platí pro optimalizátor gcc

    Mám jiné zkušenosti, viděl jsem dost programů, kde nastavení kompatibility na novější procesor pomohlo dost (hlavní je plánování instrukcí a CMOVxx, SSE a MMX pod gcc moc ne). Ale nechci vyvolávat flame, tady se asi neshodneme.

    Ale i kdyby gcc bylo tak špatné, tak přece ten obecný kód co vyrábí icc je také optimalizovaný (dokonce možná používá vyšší instrukční sadu než gcc v defaultu). Takže pokud vezmu ty balíky z Debianu přeložené gcc -O2 bez -march nebo -mcpu, přeložím to icc -O2, tak bych si měl pomoct i na AMD, ne? Ano, nevyužiji plně potenciál svého procesoru, ale stejně si tak nepředstavuji „záměrné mrzačení“. (Anebo si přeložím icc kód jen pro Pentium II, ten na Athlonu XP běží taky a jeho potenciál vcelku využije)