Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Jak je to s defragmentací na Linuxu? od Lael Ophir - To není defrag, Extremetech kecá. Je to file...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 26. 5. 2008 22:31

    Lael Ophir (neregistrovaný)
    To není defrag, Extremetech kecá. Je to file placement optimization. Na základě sesbíraných logů startování systému se setřídí soubory tak, aby byly na disku uloženy ve správném pořadí. Tím se minimalizuje seekování při bootu, a díky tomu XP poměrně rychle bootují. S defragmentací FS to nemá nic společného.
    http://technet.microsoft.com/en-us/library/bb457057.aspx
    http://www.google.cz/search?hl=en&safe=off&q=file+placement+optimization+xp+site%3Amicrosoft.com

    Defragmentace při instalaci Adobe Readeru mě poněkud překvapuje. Ten dokument jsem našel, ale je otázkou, o jaké defragmentaci (čeho) to vlastně mluví. Mohu zcela jistě prohlásit, že nejde o defragmentaci disku běžným způsobem, protože ta na většině strojů trvá desítky minut a déle, a nelze jí přehlídnout.

    Samozřejmě setup je dnes dynamická bestie, a zapisuje soubory paralelně. Pokud instalujete pár set MB souborů různých velikostí, s paralelním zápisem, nedej bože s typickým downloadovaným balíčkem (150MB .exe, spustíte, rozbalí se do 100 souborů, následný setup jich nainstaluje pár tisíc až desítek tisíc, a nakonec smažete ty soubory z fáze 0 a 1), může být defrag celkem dobrý nápad. To ovšem platí u každého systému.

    XP nemají prioritizaci I/O operací. Můžete nastavit nízkou prioritu procesu, ale to nijak neřeší prioritu I/O. Proces s nízkou prioritou v pohodě vygeneruje tolik I/O, že si uživatel může dojít na kafe, a pak na další, dokud to vydrží :). Samozřejmě když máte řízení priority I/O operací, nemusí uživatel nic poznat, tedy vyjma toho, že vrčí disk.

    Aha, takže když má defrag utilitu XFS, tak je to jen taková věc, co vlastně nikdo nepotřebuje (pánové z SGI ji asi dělali, protože se nudili, a protože jí nikdo nepotřebuje). Naopak když mají defrag Windows, je to proto, že NTFS hrozně moc fragmentuje, což sice nemůžete podložit žádným argumentem či hodnověrným testem, ale prostě to tak nějak cítíte...

    S tím hodnověrným zdrojem, dokládajícím tendenci NTFS k fragmentaci ve srovnání s jinými FS, je to opravdu těžké. "Unixové zdroje" jsou plné technických nesmyslů, zvláště pokud jsou to zprávičky na rootu, nebo nedej bože zdejší diskuze. Prostě nic nemáte, smůla.

    Defrag pro Windows je samozřejmě k dispozici od různých výrobců. Některé kousky nemají omezení, které měla příslušná verze Windows (třeba něco defragmentují pomocí manipulace s interními strukturami NTFS, a po SP nebo v nové verzi Windows vám z FS udělají kůlničku na dříví :)), nebo mají lepší algoritmus optimalizace přesunů atp. V současné době je to ale mrtvý trh. Jediný silnější hráč byla firma Executive Software, která měla od MS dočasně zajištěné místo na trhu (podobně jako Citrix vždy umí o kousek víc, než Terminal Services, aby přátelské firmy měly co jíst).

    K těm číslům ještě jednou. Každá defrag utilita může vracet jiné hodnoty. Některé vracejí procento souborů, které jsou nesouvislé. Další vracejí procento bloků, které pokračují jinde než následujícím blokem. Další do toho zamíchají fragmentaci volného místa. Jinými slovy: pokud vám nějaká utilita řekne "fragmentace je X%", tak to nelze srovávat s výsledkem jiných utilit. Je to už jasné? A co to píše mě ve Vistě? Fragmentace je prý "0%" :)

    Report, který sem dáváte, je celkem v pohodě. Zvláště pokud používáte System Restore, nebo komprimované soubory (obojí je standardně na system drive). NTFS provádí online kompresi na úrovni tuším 16 bloků, takže když těch 16 bloků stáhne třeba na 6 bloků, máte na disku 10 bloků díru, což pochopitelně zvyšuje fragmentaci. Opět vás to nemusí nijak trápit, protože komprese se týká typicky System Restore, odinstalačních dat apod.

    No, myslím, že jsem demonstroval, že problematika je poměrně složitá, že nemáte k dispozici data, a že vaše představy byly silně zkreslené.