Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Jak na co nejdelší výdrž baterie v Linuxu? od Jiří J. - Pozor, psal jsem, že win7 vydrží 6 hodin...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 31. 10. 2010 0:59

    Jiří J. (neregistrovaný)

    Pozor, psal jsem, že win7 vydrží 6 hodin ale s podsvícením na minimu (které je na T500 fakt hodně nízko) a při skoro-nicnedělání (vypnuté wifi, ethernet) - konkrétně pouštění hudby. To všechno narozdíl od 20-30% podsvícení na Linuxu, ethernetu a firefoxu (vykreslování, ...), který navíc ještě vydrží něco přes hodinu víc.

    Že je to velmi dobrý výsledek nepopírám, na R60 s ATI grafikou jsem na tom byl velmi mizerně, tam winXP žral 11-13W a linux 16-21W se všemi tweaky.

    Té spotřeby jsem dosáhl i tunou dalších věcí, od vypnutého WoL, ejectnuté (softwarově) ultrabay mechaniky, vypnutého USB hubu pro externí USB porty (v autobuse na klíně obvykle nemám zapojenou externí klávesnici/myš), alsa powersave, HDD power saving (bez spindown!, jsem zásadně proti zastavování HDD, pokud zrovna nepíši něco dlouhého v OOo), <sem vložit asi 12 dalších věcí>, ethernet síťovce v 10Mbit režimu (šetří necelý 1W), SATA link power saving, .......

    Proto jsem psal 7-8 hodin - při práci! Pochopitelně třeba ethernet na 10Mbit nepřepínám defaultně, ale pokud z toho potřebuji vyždímat nejdelší výdrž, tak se to hodí.
    Navíc - jak jsem už psal - pracuji na fluxboxu, tudíž Compiz/Beryl/etc se nekoná. I ten fluxbox je dobře odladěn, už nepoužívám třeba Conky (hodně probouzel procesor), Xplanet mi vykreslí planetu jen jednou po startu (nebo po stisku spec. kombinace kláves), apod.

    Taky jsem svého času používal HDAPS daemona (a jeho kernel část, pozor - ne tp_smapi), včetně patchů na snížení interruptů processoru, teď už tuhle blbostičku moc neřeším.

    Windows7 bez tweaků beztak některé z těchto věcí dělá taky (na režim úspory baterie), ale nad zbytkem umožňuje minimální kontrolu.