Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Jak ošálit GPS od PavelM - Ne, poloha se nepočítá jako průměr, satelity mi...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 17. 7. 2018 13:15

    PavelM (neregistrovaný)

    Ne, poloha se nepočítá jako průměr, satelity mi neposílají moji polohu. Je spočtena jako průmět kulových ploch, určených podle času, kdy dorazí signál z jednotlivých družic (ToA), tedy jak dlouho mu to trvalo. To se samozřejmě mimo ideálních podmínek nepovede, takže nastupuje Kalmanův filtr, nebo metoda nejmenších čtverců, která dá výsledek - navigation solution (ve 2D nebo 3D) - pokud jste bral za průměr toto.

    Na základě toho je pak také spočtena hodnota DOP (dillution of precision). Konkrétní implementace záleží na přijímači, ale do navigation solution se zahrnou data z více družic a signálů (už proto, že různé frekvence se atmosférou - zejména ionosférou - šíří různou rychlostí a více frekvencí mi umožní lépe eliminovat tyto vlivy) . Pokud je nějaká družice podezřelá (tj. je třeba překročena směrodatná odchylka, zásadně ovlivňuje výpočet), tak se po nějaké době vyřadí i kdyby byl signál sebesilnější. Některé přijímače jsou schopné dodat nezávislá řešení přes různé GNSS, pro každý zvlášť ale není to všeobecné.

    Pokud je výsledek nekonzistentní (např. DOP je vyšší než nějaká mezní hodnota), tak prostě nebude poloha určena (fix "None/1"), i když přijímám signál z více družic. Pokud to tedy chci spoofnout, vygeneruji složený signál z více satelitů, tak, aby výpočet korektně proběhl. Ale když nebudou sedět data z GLONASSu/Beidou a bude k dispozici, tak přijímač zcela neošálím.