Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Jak reálně vylepšilo spotřebu jádro 3.2.5? od Neviditelný - Myslel jsem to tak, že pokud "pcie_aspm=force" nemá...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 13. 2. 2012 19:27

    Neviditelný (neregistrovaný)

    Myslel jsem to tak, že pokud "pcie_aspm=force" nemá na spotřebu výrazný vliv, pak s největší pravděpodobností nemáte problém s ASPM. Rozhodně netvrdím, že problém neexistuje, byl změřen, vyšetřen a přinejmenším o určité míry vyřešen.

    Problém týkající se RC6 by již měl být vyřešen také, jen příslušné patche ještě nejsou k dispozici ani v -nextu.

    S těmi "oficiálními certifikacemi" bych to neviděl tak horké, pochybuji, že výrobci "certifikují" podle jiného schématu než "jde to nainstalovat - dobrý, funguje WiFi a uspávání - výborný". Z diskuse jsem vyrozuměl, že máte Lenovo T410, nejde náhodou o model vybavený zázračnou technologií nVidia Optimus? Tato technologie je na Linuxu značně problematická a je možné, že i když tu nVidia grafiku nepoužíváte, je stále aktivní a žere ne zrovna zanedbatelné množství proudu. Řešením může být nainstalovat poslední verzi bumblebee, pokud však 3D výkon k ničemu nepotřebujete, je ještě lepší tu grafiku v BIOSu úplně odstřelit (pokud to BIOS dovolí).

    Pokud ani to nepomůže, kouknetě do PowerTOPu, co vám generuje nejvíce wakeupů, u mě s přehledem vedou PS/2 interrupts a iwlwifi. V případě zájmu můžu někam uploadovat svoje bonusové skripty pro pm-utils.