Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Je libo tmavého Roota? od ivan - To je s prominutím ta největší kokotina co...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 17. 3. 2005 7:48

    ivan (neregistrovaný)
    To je s prominutím ta největší kokotina co jsem slyšel.

    1) Když si někdo nastaví velikost jakou chce, měli byste ji respektovat a ne mu ji měnit. To je logické chování. Všichni lidi co si písmo nastaví očekávají, že ho takové budou mít. Když jim ho zmenšíte, akorát je naserete. To že je nějaký software chytřejší než uživatel, to znám z windows a je to jeden z hlavních důvodů proč jsem je opustil, já chci mít svůj systém pod kontrolou. U deníku pro linuxáky je váš postup dost blbej.

    2) Řada lidí malé písmo nevidí a vy jim ho zvětšujete. Jestli si ho neumí nastavit, mají smůlu. V opačném případě, kdyby měly velké písmo, tak by možná prskali, ale obsah by si přečetli. Opět, nezmenšovat je logičtější.

    3) Při zmenšování písma dochází k zaokrouhlovacím chybám a někdy to vede ke špatně čitelnému obsahu.
    A znova, nezmenšovat je tedy logičtější.

    4) Uživatelé IE si žádné číslo nemusí měnit, v menu zobrazit si mohou vybrat z pěti stupňů velikosti základního písma.

    Už před pěti lety, když jsem si poprvé čuchnul k web designu (znajíc klasickou typografii) jsem prosazoval tezi, že nastavovat velikost písma v px, aby nešlo změnit, je totální kokotina, že se tím weboví tvůrci sami hloupě zbavují jedné z největších výhod, kterou jim webový design nabízí, protože zvolit vhodnu velikost písma v papírové typografii je dost ošemetná záležitost. Každý člověk potřebuje jinou a tak je nutno přistoupit k nějakýmu hloupýmu kompromisu. Na webu může mít každý čtenář písmo jaké mu vyhovuje, to je naprosto skvělé, nebýt kretánských web designerů, kteří tuto vlastnost potlačují.

    Dnes už konečně začíná vítězit zdravý rozum a pokrokoví web designeři konečně nachávají písmo nastavitelné (ne dobrovolně, ale pod tlakem prohlížečů jako je mozilla, která jim to stejně nedovoluje zakázat). No, ale pořád se tu najdou takoví ťulpasové jako vy, kteří to těm uživatelům alespoň osladí a to písmo jim zmenší. Rozbít vám držku.

    Za dalších pět let vám to možná dojde a začnete své čtenáře konečně respektovat a považovat je za svéprávné. Ale u linuxového deníku bych to očekával již dnes.