Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Jednoduché v Linuxu, těžké ve Windows od Lael Ophir - Pokud s Windows umíte, tak proč se ptáte...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 6. 1. 2009 17:19

    Lael Ophir (neregistrovaný)
    Pokud s Windows umíte, tak proč se ptáte na věci, které byste měl vědět?

    Nepsal jste nikde o BFU. Chtěl jste přejít k věcem, ktere muze potrebovat i bezny uzivatel. Zkuste si zajít k psychiatrovi.

    Když hovoříte o BFU, tak automaticky nepřipadají v úvahu ani příkazy, ani skripty. Fakt se mi líbí vaše fikce, kde by váš BFU na Linuxu znal hromady příkazů, a samozřejmě uměl ovládat vi :), ale ve Windows by pro něj bylo cokoliv hrozně složité. Z nějakého důvodu by pak chtěl skriptovat změny pravidel firewallu, a to nejlépe bez ohledu na to, o jaký firewall jde. No, moc dobrý humor to není.

    Ve Windows 2000 jste mohl defragmentovat z GUI, použít poměrně divoký skript (viz níže), nebo třeba Sysinternals Contig. Fakt ale netuším, proč se tu chcete bavit o 9 let starém systému.
    http://windowsitpro.com/Articles/Index.cfm?ArticleID=8276

    Windows Firewall vestavěný ve Windows se ovládá ze skriptu přesně tak, jak jsem vám psal. Opět se musím usmát při představě, že si BFU skriptuje úpravu pravidel firewallu. Pokud samozřejmě z neznámého důvodu použijete jiný firewall, bude se ovládat jinak. Ten jiný firewall byste možná použil pro filtrování odchozího provozu (které Windows Firewall ve Vistě umí také), ovšem vašemu BFU by takový firewall byl na nic, protože není schopen nadefinovat pravidla.

    Každý uživatel má temporary files v %temp%, tedy přesně tam, kde mají být.

    Windows vám dají včas vědět, než místo na disku dojde. Mimo jiné vám nabídnou wizarda, který nabízí vysypání koše, smazání temp files, smazání Temporary Internet Files atd. Samozřejmě ten wizard můžete spustit i ručně. Pokud administrujete Windows, jak je možné, že takovou věc nevíte? Asi by to chtělo doplnit znalosti.
    http://support.microsoft.com/kb/310312

    V posledním odstavci znovu pobaví, že váš BFU si group policy editorem "totálně rozjebe systém", ale s command line nebude mít žádný problém, a skript si napíše s pomocí kamaráda na telefonu. Nechcete dělat takové ty stripy se vtipy, co se na rootu občas objevují?