Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Kampaň Turris Mox skončila, vybralo se přes 7 900 000 Kč od Miroslav Šilhavý - A co když se na to ti lidi...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 5. 6. 2018 17:55

    Miroslav Šilhavý

    A co když se na to ti lidi vybodnou? Dojde třeba 5% odpovědí. No a má 5% oprávněných rozhodovat? Asi ne, že.

    Podle mě je legitimnějších 5 % z 1,3 M registrovaných domén (65 000 hlasujících), než 114 členů, kteří si museli / mohli a chtěli hlasovací právo koupit.

    Každý držitel domény není expert na IT. (...) No a pak Máni přijde e-mail s dotazem, jestli se má registrátor TLD věnovat funkci X v DNS resolveru, nebo funkci Y v registračním systému.

    Takto fungují valné hromady akciových společností. Jenže valná hromada nerozhoduje o konkrétních krocích (jen výjimečně), ale je jí předkládán návrh na zvolení představenstva a volba strategických rozhodnutí.

    Mimo jiné by patrně nenastalo, že by z výběru domén byl financován vývoj BIRD, který se opravdu hodí hlavně členům - ISP a registrátorům (kde je nota bene velký překryv).

    O samotných konkrétních krocích rozhoduje představenstvo, které valné hromadě jen skládá účty.

    Řešením je, aby rozhodoval, kdo tomu rozumí a má na tom zájem. Pak je účast skoro 100% a většina je legitimní, navíc je tam jakž-takž jistota, že jsou seznámení s předmětem hlasování a ví, o čem se mluví.

    Jenže současní členové nemají to, co se myslí slovem "zájem". Zájem = dobré hospodaření; pečovat o každou korunu, jako kdyby byla moje. To u současných členů neexistuje. Existuje jejich "zájem" na tom, aby z vybrané haldy peněz částečně zafinancovaly "hračky". Díky netrasparentnosti nevíme, jestli třeba nejsou financovány i "trafiky".

    Nedělejte tady prosím bububu, že výkon vlastnických (rozhodovacích) práv širokým okruhem lidí nefunguje. Funguje, jen představenstvo musí dělat svoji práci dobře z pohledu všech těch, kteří to platí, musí své kroky umět obhájit a prosadit nové projekty v soutěži nápadů.