Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Kampaň za amnestii pro Edwarda Snowdena od Karel - Na téma demokracie existuje hodně literatury, některá pojednání...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 14. 9. 2016 13:16

    Karel (neregistrovaný)

    Na téma demokracie existuje hodně literatury, některá pojednání i tisíce let stará. Obecně řečeno demokracie může fungovat za určitých podmínek a principů. Jenže lidé ty principy ignorují.

    V tomto konkrétním případě je to princip zájmu. Každý člověk má sféru zájmu - věcí, co ho nějak přímo ovlivňují. V demokratické společnosti by se člověk neměl vyjadřovat k věcem mimo svou sféru zájmu. Takže třebas v mém případě bych se ani já a ani nikdo z mé nejbližší rodiny neměl vyjadřovat k věcem jako je velikost sedátka v traktoru. K tomu by se měli vyjadřovat pouze lidé, pro které je to sféra zájmu. Bude to sice menšina, ale jediné je to doopravdy ovlivňuje. Ať si to dohodnou a odhlasujou.

    Bohužel v dnešní společnosti se na sféru zájmu nehraje a každý má potřebu kecat do všeho. Máme příliš mnoho informací a jsme příliš slyšet. Proto se běžně stane, že většina utlačuje menšinu ve věcech, po kterých jim vlastně nic není. Navíc nemají vlastní názor a tak si ho utvářejí podle toho, co slyší. V důsledku toho má štěkající menšina takovou šanci něco ovlivnit. A proto neštěkající menšina vždycky ostrouhá. Vždy je ale výsledek rozhodnutím většiny. Bohužel obvykle většiny, která tomu nerozumí a ani nemá potřebu tomu porozumět, protože se jí to netýká.

    Ale to není moderní mor, na tohle si stěžovali filozofové už za dob starověkého Říma. Zejména poté, co senátoři začali dostávat plat a mohli se přestat věnovat své živnosti a začít se naplno věnovat "všemu".