Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Jádro 5.10 bude LTS, tedy s dlouhou podporou do roku 2026 od Miroslav Šilhavý - @Filip Jirsák Díváte se na to moc úzce, jako...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 27. 10. 2020 15:51

    Miroslav Šilhavý

    @Filip Jirsák

    Díváte se na to moc úzce, jako kdyby byla bezpečnost jen skalární a absolutní veličina. Bezpečnost je relativní vůči spolehlivosti (stabilitě) a obojí je relativní vůči zamýšlenému užití. Najdete hodně situací, kdy lze opravdu říct, že LTS vydání je v konkrétním případe bezpečnější volba.

    Ale myslím, že toto Vám nemusím vysvětlovat, to vlastně sám píšete. Pak ale možná naopak sklouzáváte do druhého extrému. Jedni možná považují LTS za absolutně nejlepší volbu, Vy naopak za existující zlo, které (jen) křiví vnímání.

    Souhlasím, že existuje spousta výrobků na trhu, které ustrnuly i se svými, dodatečně nalezenými chybami. Souhlasím i s tím, že LTS vydání možná přispělo při rozhodování k falešnému pocitu bezpečí. Já k tomu jen dodávám, že to je přirozený a zdravý důsledek hledání optima na trhu. Z dlouhodobého hlediska přežijí ti výrobci, kteří dokáží najít rovnováhu mezi cenou a podporou.

    Stačí si přečíst zdejší forum, viditelná část dotazů je na to, jak co nejjednodušeji něco naflikovat - lidé ani sami pro sebe příliš neřeší bezpečnost, a spolehlivost jen do určité míry. Pokud jde o výrobek na pultech, je tento tlak ještě znatelnější. Kolik dotazů tu už bylo "jak oddělit sítě", "chci chránit přístup do banky", a které stejně skončily řešením, které dává jen pocit bezpečí?