Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Knihovny GTK+ 3 už jsou dostupné i pro Windows od belzebub - Lide vedouci Gnome (a tedy i GTK) maji...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 29. 10. 2013 16:18

    belzebub (neregistrovaný)

    Lide vedouci Gnome (a tedy i GTK) maji dost zvlastni zpusob fungovani a komunikace s "ne-gnome" lidmi.. diky tomu i ja postupne odchazim od GTK (ale tedy spise k WWW rozhrani, ne ke Qt).

    Jednim z duvodu, ktery me vytaci do ruda (a dle bugzilly nejsem sam) je napr. zmena logiky fungovani FileOpen dialogu - nyni pouziva defaultne "recently used files", zatimco drive zobrazoval obsah aktualni slozky. Coz samo o sobe neni nic hrozneho, hrozne je to ze se to NEDA NIJAK ZMENIT. Zadne nastaveni v konfiguraci. Nic. Gnome vyvojari vesmes reaguji stylem "nechapu proc vam to vadi, me to vyhovuje".

    Koncept "aktualni slozky" zjevne v Gnome nema zadne misto (coz vicemene chapu), ovsem Gnome vyvojari jaksi ignoruji fakt, ze Gtk nepouzivaji pouze Gnome aplikace a tak se bohuzel tato zrudnost tyka vseho co pouzivat Gtk. Sve aplikace si muzu "opravit" a explicitne dialog nastavit do aktualni slozky, ale pro ostatni mam smulu (leda bych si od vsech stahl zdrojaky a kazdou upravil a prekompiloval).

    Dalsim faktorem je multiplatformnost - jednou jsem potreboval, aby mou aplikaci s GTK pouzivali 2 lide s windows - nejenze nainstalovat na windows GTK neni uplne trivialni (pokud se bavime o pocitaci koncoveho uzivatele, ne vyvojare), ale hlavne zminena aplikace, ktera byla v linuxu i na slabem HW (atom) svizna a bez problemu pouzitelna, se pod windows zmenila v zrudne slideshow, ktere se temer nedalo pouzivat a jedinym resenim byl nakonec linux ve virtualu.

    No a v neposledni rade me na GTK stve snaha delat kazdy element superuniverzalni, coz ma za nasledek to, ze kdykoliv potrebuji pitomou tabulku s nekolika sloupecky, musim pouzit zrudne komplexni "TreeView megaframework" s alespon 10, z hlediska primitivniho pouziti zbytecnymi objekty, coz je vec, kterou nedam z hlavy ani kdyz jsem to delal vcera a musim vzdy hledat v dokumentaci.

    Ze superjednoduche a krasne snadno pouzitelne GTK knihovny se stal zrudny moloch, v nemz jsou jednoduche veci slozite, a slozite veci temer nemozne.