Hlavní navigace

Názor ke zprávičce KOffice 2.0 Alpha 8 na Windows od Miloš - Jasně jsem psal, že by bylo nemilé, kdyby...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 6. 7. 2008 15:35

    Miloš (neregistrovaný)
    Jasně jsem psal, že by bylo nemilé, kdyby KOffice byl jediným kancelářským balíkem. Troufám si však tvrdit, že jako alternativa značné části uživatelů postačí a dokonce jim může mnohem více vyhovovat. Jinak a lépe je podle mého soudu řešeno právě základní ovládání, kdy už v úvodu nabízí použití rámců, takže úprava rozvržení na ploše je pak rychlá a exektivní. Zatímco práce s Wordem vypadá v praxi tak, že se pracovnice hodinu patlá s formátováním dopisu, který by na psacím stroji měla hotový za 5 minut a díky chybným návykům, ke kterým ovládání Wordu svádí, nepoužívá ani styly. Takto si pokrok nepředstavuji.

    Ačkoliv vás neznám, troufám si říci, že s využitím počítačů k práci mám daleko větší zkušenosti, než vy. A děsí mě poznání, že v oblasti kancelářské práce se efektivita spíše snižuje, než naopak. Je to právě vlivem programů, které se snaží obsáhnout všechno a pronikat do oblastí, kde nemají co pohledávat. Holt vydání nové verze se nějak zdůvodnit musí. Kolik času stráví jen pracovníci na různých úřadech ručním vyplňováním tabulek, kterými je pravidelně zásobuje ústředí. Ačkoliv mají perfektní databázi, export dat udělat nemohou, protože tabulka je každý týden v jiném (zamčeném) formátu. V podstatě díky tomu, že se nadřízení dostali ke kancelářským balíkům, musí zásobovat daty jejich oblíbené hračky a nemají skoro žádný čas na nějakou smysluplnou práci. Ještě tragičtější jsou pokusy o simulaci databází pomocí skriptů a tabulek, ze kterých musí nakonec někdo ručně provádět agregace, protože jinak to nejde.

    Ten Firefox jsem nasadil už jenom proto, aby nebyl neustále vnucován ActivX coby zbraň hromadného ničení. Zatímco Microsoftu záleží pouze na ochraně svých programů, mně záleží v práci především na ochraně dat.

    Jinak co se týče evangelizace, hádám, že si nemáme co vyčítat.