Hlavní navigace

Názor ke zprávičce KOffice 2.0 Alpha 8 na Windows od anonym - Bohužel v této oblasti máte velmi omezený rozhled....

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 7. 7. 2008 19:33

    bez přezdívky
    Bohužel v této oblasti máte velmi omezený rozhled. Právě nepoužívání ligatur bylo způsobeno technickým omezením, nikoli naopak. Vznik ligatur byl naprosto přirozený a používaly se dávno před tiskem - ve své podstatě jde o spojení několika znaků v jeden. Takovými ligaturami jsou např. znaky ? (otazník) či &. Ale takových znaků byla celá řada. V době tisku, kdy se dost měnila práce s písmem, vznikly nové ligatury jako normální řešení daného problému.

    Je však paradoxní, že třeba zmíněná ligatura "fi" byla v anglosaské sazbě naprosto běžně používána při sazbě na MacOS. Řada písem tuto ligaturu obsahovala a např. QuarkXPress je uměl použít. Bohužel to nebylo příliš systémové řešení a setkal jsem se s některými problémy, ale to není podstatné - až na relativně krátké období (v poměru k době tisku).

    Omezená podpora unicode u MS byla v diskusích zmíněna mnohokrát. Přímo unicode není ale tak podstatné, jde hlavně o omezenou podporu OpenType.

    Typicky se jedná o nedostatečné rozlišení rodiny/řezu (viz jiný post), kde Windows umí písmu přiřadit jen čtyři řezy, což je prostě blbost. Dále zmínění nepoužívání ligatur. Pak bych mohl jmenovat pravé kapitálky, zlomky a indexy a další. Některé věci se postupně objevují (např. kapitálky), jiné stále nejsou na pořadu dne (ligatury či více řezů). Přitom písma dodávaná s Windows obsahují jak pravé kapitálky, tak i ligatury (a to i poměrně exotické jako třeba ch či st) či zlomky.

    Co se týče podpory unicode a opentype v DTP.:

    První (skoro) plná podpora unicode i opentype se objevila v Adobe InDesignu 1.0 v roce 1999, první použitelná verze byla 1.5 z roku 2001. InDesign měl velkou výhodu v tom, že se jednalo o úplně nový produkt a typografický engine byl psán už přímo s podporou OpenType. V tuto chvíli je balík Creative Suite od Adobe nejlepší, co se týče podpory OpenType (a unicode).

    Do PageMakeru se podpora nikdy nedostala, ke konci devadesátých let už bylo jasné, že tudy cesta nevede a tak se PM jen udržoval. Poslední rozšířená verze byla 6.5, která vyšla zhruba v 98 nebo 99 roce, poslední verzi (7.0) vydalo Adobe v roce 2001 a byl tam obrovský posun spíše k běžnému office. Další vývoj byl zastaven.

    QuarkXPress doplatil na nešťstné rozhodnutí svého majitele Ibrahimiho, který se nechal slyšet, že unicode je pitomost a Quark to nikdy podporovat nebude. Rozhodnutí změnil až někdy v roce 2004, zhruba rok před svou smrtí. Dodnes je unicode a opentype v Quarku "tak trochu divné".

    Corel se ke svým produktům staví divně celou dobu. Ventura se podpory unicode už nedožila a zbytek balíku měl podporu unicode až ve verzi 12 nebo 13 (X3), což je taky poměrně nová věc.

    Calamus je zvláštní kapitolou - původně vznikl na Atari a i po portování na macka si dlouho držel svá písma a pokud vím, tak má dodnes velmi originál přístup k sazbě. Nicméně pokud vím, ten ligatury podporoval od začátku.

    Velmi specifický je TeX, který svým způsobem podporoval unicode ještě před tím, než nějaké unicode vzniklo. Stejně jako Calamus má svá písma a hlavně má typograficky dokonalý engine pro zpracování písem. V TeXu se s ligaturami pracovalo už v 80. letech. Mimochodem - Donald Knuth spolupracoval s Adobe na vývoji InDesignu a je to jediný opravdu wysiwyg DTP software, který má stejně dobrou sazbu jako TeX. Pochopitelně mají TeX i InDesign poněkud rozdílné využití.


    No, a zbývají už jen poměrně specifické systémy - FrameMaker B2B a další. Vzhledem k jejich vývoji a použití, jsou to systémy z hlediska unicode zoufale zastaralé. FrameMaker používal engine z PageMakeru a už se nevyvíjí (pokud vím), B2B tuším vycházelo z Quarku, ale moc ten systém neznám. V obou případech se ale jedná o hodně specifické aplikace, i když jejich výstupů je obrovské množství.