Hlavní navigace

Názor ke zprávičce KOffice 2.0 Alpha 8 na Windows od Lael Ophir - Rozvoj technologií znamená typicky pokrok (ne vždy). Například...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 8. 7. 2008 1:50

    Lael Ophir (neregistrovaný)
    Rozvoj technologií znamená typicky pokrok (ne vždy). Například práce s office produkty je mnohem produktivnější, než práce s psacím strojem. Obdobně práce s DTP aplikací je daleko efektivnější, než lití olova. Když jsme u toho pohledu na svět, tak před příchodem DTP aplikací nikdo nekombinoval nesmyslně 5 písem na jednom svatebním oznámení, a před příchodem knihtisku nebyly časopisy pro ženy a zahrádkáře.

    Chápu, pokud váš pohled jako grafika je ten, že písmo bez ligatur nemůže plnit svůj účel. Můj pohled je poměrně výrazně odlišný. Předpokládám, že v době psacích strojů byste protestoval proti monospace fontu, a v době uvedení knihtisku proti ztrátě úžasných možností, které dává ruční tvorba.

    Ano, smutné aspekty světa DTP mají své historické důvody. A buďme upřímní, když publikujete v angličtině, nebo obecně v jedné code page, nakonec vás ani Unicode tolik netrápí. Obdobně kompromisy Wordu mají své historické, technické a další důvody. Na rozdíl od DTP aplikací je navíc kompletní přepsání produktu nejen náročné, ale i zbytečné.

    Pokud děláte faktury v InDesignu, tak to překvapí i mě. Napadá mě, že zubař by k účtu/faktuře mohl přidávat jeden ten drobný vrtáček. Jen netuším, co by dělal gynekolog.