Hlavní navigace

Názor ke zprávičce KOffice 2.0 Alpha 8 na Windows od Rejpal - Když se lépe podíváte, tak evropské ligatury nenajdete...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 8. 7. 2008 22:33

    Rejpal (neregistrovaný)
    Když se lépe podíváte, tak evropské ligatury nenajdete v běžném užívání prakticky v žádné evropské zemi, natož v USA.
    No to je zajímavé. :-) Nakouknul jsem do zahraničních bichlí, co tu mám různě po stole. Springer, MIT Press, McGraw-Hill očividně ligatury používají. O'Reilly a Microsoft Press si tím hlavu nelámou. Ale že by to znamenalo, že nejsou v běžném užívání?
    Pokud podle vás text psaný bez obcházení problému neprostupnosti olova (který v počítačovém světě neexistuje) řve "mě psal barbar", tak máte dost podivná měřítka.

    Jak již tu někdo zmínil, jste naprosto mimo. (Asi proto, že se nebavíme o group policy a registrech. :]) Ligatury jsou většinou vynuceny estetickými požadavky a designem písma. Některá písma jsou navržena tak (a mohla tak být navržena klidně i v době olověného tisku), že ani bez ligatur spolu žádná jejich písmena nekolidují natolik, že by po ligaturách volala (no-brainer to je rozhodně u neproporcionálních písem). S těmi problém nemám.

    Pak tu ale jsou i písma "klasického střihu" (Antikva, Garamond, Caslon, Jenson...), která použít bez ligatur by bylo snad barbarství, protože u nich nikdo nepočítal, že by se používaly bez nich, takže bez nich pro jistotu vypadají otřesně - asi aby k tomu sazeče donutily. :-)

    A nakonec tu mohou být i serifová písma průměrné estetické hodnoty, třeba i navžená tak, aby ligatury k obstojnému (i když nijak úžasnému) vzhledu nevypadala. Ono to u Timesu Roman stejně zapadne do šedi ostatních grafických rysů toho písma - ostatně ho jako novinové písmo tak jako tak navrhli pragmaticky, totiž tak, aby ho nekazil tisk rychlými rotačkami na laciný papír, nikdy neměl vzrušovat bibliofily. :-)

    A Vaši zcela scestnou a nesprávnou představu, že ligatury řešily "technické problémy" olověné sazby, vyvrací skutečnost, že slitky téměř vymizely ne po příchodu počítačů, ale po příchodu fotosazby, a s rozvojem počítačové sazby se naopak vrátily.

    Pozn.: váš příspěvek psal barbar? Ligatury nikde...
    Na webu si ligatury moc neužijete. Nikdo Vám nezaručí, jakým písmem se čtenářům Root zobrazí (s velkou pravděpodobností to bude písmo bez serifů, navíc v malých pixelových velikostech, a v takovém případě to tuplem nemá smysl), a bylo by bláhové chtít to třeba po Linksu. Já hovořím o tisku. Proto nemám příliš motivaci je substituovat v editačním políčku prohlížeče, i když bych si na to mohl napsat celkem jednoduchý bookmarklet. Jenže by se mohli najít lidé, co místo textu uvidí odpad. Navíc to vyžaduje, aby dotyčné weby přijímaly a servírovaly UTF-8, což taky všechny nedělají, třeba Slashdot akceptuje na vstupu jen ISO-8859-1, a v tom jaksi ligaturní codepointy nejsou. A kdybyste si jen trochu namáhal hlavu, tak byste na všechny tyhle věci přišel sám a já Vám je nemusel vysvětlovat. :-)