Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Končí éra filmu, Nikon ukončil výrobu zrcadlovky F6 od Miroslav Šilhavý - Jestli je potřeba sekvence clona-zrcátko-závěrka, nebo jestli si...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 9. 12. 2020 20:21

    Miroslav Šilhavý

    Jestli je potřeba sekvence clona-zrcátko-závěrka, nebo jestli si čip poradí i bez toho, je jen technický detail. Hlavní boj je a bude rozměry. Logicky, velké čočky se dají vybrousit přesněji, velká sestava čoček propustí víc světla a velká dopadová plocha poskytuje větší prostor pro získání přesnějších dat. Na tom se nic nezmění.

    Co se změnilo je to, že i mrňavé fotoaparáty, za pomoci spousty algoritmů, poskytují kvalitu dostatečnou pro spotřební fotografii. Omezujícím faktorem už není technika, ale schopnost fotografa.

    Fotografie na kinofilm měla spoustu výhod. Např. absenci oněch algoritmů, které sice vyprodukují líbivou fotografii ve většině případů, ale v jiných ubližují. Dokonce RAW už ve skutečnosti nejsou surová data, ale kompromis mezi nimi a tím, co si představuje výrobce techniky. Na syrovou fotografii stačí některý z manuálních nebo poloautomatických přístrojů, řekněme ze sedmdesátých let. Kinofilm zůstane už jen pro nadšence - a ti neocení funkce F6 a podobných, protože 90 % funkcí poskytne lépe digitální přístroj.

    Velké digitální (bez)zrcadlovky nezmizí. Jejich prodeje nebudou velké, ale svoje místo mají. Stejně jako nezmizel středoformát. Je naivní si myslet, že fotoaparát s knoflíkem místo objektivu může nahradit kilové šíro nebo půlmetrové telátko.