Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Konec síťové neutrality v USA od MasoxCZ - "Ten lokalni Telecom pak tim byl donucen ke...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 16. 12. 2017 18:53

    MasoxCZ (neregistrovaný)

    "Ten lokalni Telecom pak tim byl donucen ke zlepseni sve nabidky"

    No, jak kde :-) 10 let jsem bydlel v bytovém domě, do kterého vede optika UPC a v garážích je DSLAM O2ky. Ovšem koncové přípojky UPC neřešilo, to přeprodalo jakési firmě z Přerova nebo odkud (upozorňuju že ten barák je v Praze!), která při tahání UTPčka ignorovala stoupačky a roztahala to V NOVÉM DOMĚ plastovými koryty. Ovšem fígl: napřed do těch koryt soudruzi vložili kabely, pak teprve koryta přivrtali ke zdem, takže se jim skoro všechny kabely podařilo provrtat. Takže nakonec ze 70ti bytů zprovoznili asi čtyři a víckrát je tam nikdo neviděl.
    Naproti tomu O2čko fungovalo v tomto domě velmi slušně, průběžně modernizovali, takže tam bylo napřed ADSL dosahující na 20/8Mbps, pak to upgradli na VDSL 50/20, a těsně než jsem se stěhoval, šlo to až na nějakých 80/30 skutečně dosahovaných a i docela stabilních. Především samozřejmě díky tomu, že DSLAM jsem měl nějakých 30 metrů daleko měřeno po kabelu.

    Nojo, jenomže jsem se rozhodl přestěhovat do vlastního, a to jsem asi neměl dělat, pokud jsem chtěl u O2 zůstat. Protože v době vyřizování stavebního povolení jsem se začal zajímat o výhled přeložky přípojky. I dověděl jsem se, že mi po okraji pozemku vede optika. Jupí. Stavební povolení vydáno, volám O2 a ověřuji. Jaké překvapení, podle evidence v IS O2 je tam metalika s VDSL2. To je horší, ale pořád jupí. Pozemek vyklizen, firma kope základy, zjišťuji kam vést chráničku a kde bude sloupek, nebo zda to dají do domečku s elektroměrem. Dozvídám se, že v ulici O2 žádný kabel nemá. Tak vyjadřuji údiv, jak je možné že jim ty kabely v evidenci tak prudce degradují až do vymizení, a druhý den mi volají, že metalika tam samozřejmě je, ale DSLAM je daleko a že to lepší než 4/2 Mbps nebude. To je dost k prdu, ale pořád lepší než žhavým drátem do voka. Další den volají znovu, že dráty tam sice jsou, ale jaksi když je 2005 pokládali, nějak podcenili rozvoj, a není tam jediný volný pár, takže mám smolíka pacholíka a musel bych si nechat položit nový kabel z opačné strany, kde mají DSLAM hned za křižovatkou (cca 45 metrů vzduchem). Ale že bych si to musel zaplatit, a pak to bezplatně převést na ně, a ještě za to platit. Jen ze zvědavosti, jelikož u vodovodní a kanalizační přípojky to tak je ze zákona, se ptám kolik by to stálo. 100? 200? Houbičky, minimálně 600, ale spíš kulatý melounek. A samozřejmě by mě za případný další prodej kapacity na tom kabelu nikdy nedali ani korunu. Takže s tím zlepšení kvality v důsledku konkurenčního tlaku radši opatrně :-)

    Dopadlo to tak, že na střeše toho baráku s údajným DSLAMem (který, jak jsem se nakonec dověděl, tam vůbec není a nikdy neexistoval = prodejci připojení u O2 buď z interního informačního systému dostávají bláboly, nebo nepokrytě a vědomě rutinně lžou jak Rudý Právo) má stožár místní provider wifiny, takže na mojí střechu přišla metr vysoká trojnožka, na ni nanostation, a za polovičku ceny 2Mbitů u O2 s agregací 1:50 (jasně, v ceníku je aktuálně minimum 4, ale ty tam nedokážou udělat a podle souseda by to nejelo ani ty blbý dva, spíš někde kolem 256kbps za dobrýho počasí) mám 20/4 1:8 a kapacita uzlu stačí pro navýšení aktuálně až na vyhrazených 100/40 Mbps. Ale to bych samozřejmě platil podstatně víc a ještě hodně dlouho to potřebovat nebudu.