Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Kontroly počítačů a mobilních telefonů na hranicích USA od Brumla - Do USA jsem jezdil 20 let několikrát ročně....

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 13. 8. 2020 23:01

    Brumla

    Do USA jsem jezdil 20 let několikrát ročně. Za celou dobu se mi sice nestalo, že by po mně chtěli odevzdat mobil a notebook, ale znám člověka, kterému se to stalo. Musel odevzdat nejen přístroje, ale i sdělit hesla. Pak s tím 3 hodiny něco dělali a posléze mu to vrátili. Protože jim nevěří, obratem přístroje uvedl do továrního nastavení, prodal, koupil nové a přes vpn stáhnul vše potřebné. Protože často pendloval, nechal zařízení v USA a doma si koupil další.

    Znám chlapíka z čech, co si vždycky na návštěvu USA bere jinou sim a jiný "hloupý" telefon. Počítač nebere vůbec. U toho jednoduchého telefonu pozor, v USA jedou na jiných frekvencích, tak aby je daný telefon podporoval.

    Jsou rozdílná pravidla pro občany USA, kteří se vracejí domů a pro návštěvníky, bez ohledu na typ víza (soukromá návštěva, práce, studium). Jste-li návštěvník a nebudete spolupracovat (nesdělíte heslo), zařízení Vám mohou "zabavit" na potřebnou dobu, která může být myslím až 3 týdny, což je při 2 týdenní dovolené nebo 3 denní pracovní návštěvě skvělá zpráva. Vyzvednutí přístrojů je váš problém.

    Také vás do USA nemusí pustit vůbec. Mohou vás na místě otočit a poslat nejbližším letadlem zpět. Znám spoustu lidí, kterým se to stalo. Ideál je, když jede rodina a nepustí třeba syna, nebo tátu. Ovšem nepustit vás mohou tak jako tak, nespolupráce s IT oddělením může být jen poslední tečka. Každopádně myslím, že to teď nemusíme několik měsíců vůbec řešit, odhaduji že minimálně do dubna 2021. Uvidíme.