Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Kritika objektového programování: je to katastrofa? od tukan - Je zajímavé jak si autor příspěvku myslí něco...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 23. 7. 2019 10:03

    tukan

    Je zajímavé jak si autor příspěvku myslí něco o OOP a nezkusil si Smalltalk. Zmiňuje se o něm velmi okrajově, ale neváhá citovat Alan(a) Kay(e) o OOP (sice hlavně o Javě, ale přeci).

    Co bych autorovi doporučil? Vyzkoušet si Smalltalk a nastudovat si trochu jeho historii, je dost krvavá, že by vydala i na román (napříkald to, že první Java VMky dělali prakticky výhradně Ti co dělali VMky pro Smalltalk)

    Zde je co by mohl udělat:

    1) Podívat se na svět OOP očima Smalltalku

    2) Kouknout se na důvody proč se Smalltalk ne prosadil (nápověda: technologií to opravdu není)

    3) Vyhlédnout si implementaci Smalltalk VA Smalltalk (pohrobek IBM Smalltalku/V, vyspělá, ale drahá - komerčně nasazená), Smalltalk/X-jv branch (velmi schopná implementace o kterou pečuje Jan Vraný, která je prakticky neznámá a je zadarmo, lze zkompilovat ze zdrjových kódů - komerčně nasazená), a poslední pro použití v reálném životě je objektová databáze je GemStone/S (asi v současnosti nejvyspělejší smalltalk) - s DB do 10GB zdarma.

    Dále jsou tu menší projekty jako:
    GNU Smallltalk, Dolphin Smalltalk (Smalltalk pro Windows) kdysi placený smalltalk, dnes open source, Squeak - zajímavá na hraní, ale nevím co do použití pro reálný projekt, Amber - Smalltalk běžící na/v Javascriptu.

    Schválně jsem vynechal dvě implementace, které v současnosti mají velké problémy a tou je VisualWorks od Cincomu (odkud odešla naprostá většina vývojářů) a tou druhou je Pharo, které je sice open source, ale je to více méně akademický projekty a má velké problémy se stabilitou a vývojem VM.

    4) Neskloňovat pořád jen Alan(a) Kay(e) ale podívat se hlouběji a najít si neméně či možná více zajímavé osobnosti jako je například - Ward Cunningham.