Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Lenovo přidává adware do svých nových počítačů od Lael Ophir - Ad chtějí na PC nainstalovat třeba Linux? I...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 21. 2. 2015 8:30

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    Ad chtějí na PC nainstalovat třeba Linux? I to ti parchanti už obešli a umí to - UEFI boot není nutné nijak obcházet, stačí ho implementovat :). Pokud jde o SecureBoot, tak i to už Linux umí, protože MS podepsal bootloader. Ano, zlý MS se tak moc snaží zabránit instalaci Linuxu, že dokonce podepsal linuxový bootloader, aby komunitě ušetřil nutnost dohadovat se s výrobci HW :)

    Ad aby zavedl a spustil operační systém nebo umožnil nastavení některých parametrů hardwaru. Nic víc - firmware musí zvládnout inicializaci HW, boot z řadiče o kterém nic neví, síťový boot, poskytovat interface pro RTC, a v neposlední řadě není špatný nápad mít API pro update firmwaru jak základní desky, tak dalších zařízení. Plus potřebujete interface pro zjišťování informací o konkrétním HW, například pro NUMA je to celkem důležité.

    Ad to může umět i BIOS nebo cokoliv jiného - BIOS je fosilie z doby IBM PC XT, která dávno přestala vyhovovat potřebám doby. Samozřejmě je možné vymyslet něco lepšího. Výrobci HW a OS to udělali, a přišli s (U)EFI. Původně pro stroje na platformě IA-64, pro které BIOS jaksi nebyl vhodným firmwarem. Když později hledali cestu vpřed na platformě x86/x64, vzniklo UEFI, dnes používané i na ARMu. Jak se můžete přesvědčit, za UEFI stojí všichni významní výrobci HW.
    http://www.uefi.org/members

    Pokud se autorům Linuxu UEFI nelíbí, měli se možná přestat utápět ve sporech uvnitř komunity, začít jedním hlasem jednat s výrobci HW, a prosazovat to co chtějí. Od čeho máte komunitu, Linux Foundation, FSF a další, když vás nedovede reprezentovat? Proč se výrobci HW umí dohodnout na dlouhé řadě průmyslových standardů, které tvoří dnešní PC, ale vaše komunita neumí prakticky k ničemu vydat jednotné stanovisko, natož aby ho byla schopná obhajovat a prosazovat?