Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Levný linuxový tablet od Smart Devices od JeCh - Já mam už pár měsíců SmartQ V5, což...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 16. 5. 2010 15:15

    JeCh

    Já mam už pár měsíců SmartQ V5, což je totožný přístroj akorát s 5" displejem. Stál mě 200 USD i s poštovným.

    Jako přehrávač videa je tam VLC s implementovanou HW akcelerací přehrávání videa (samozřejmě, že nějaká GPL Číňany nezajímá, zdrojový kódy nejsou). Přehraje to skoro všechno včetně 1080p H.264. Podporuje karty SDHC 32GB.

    Bohužel 3D, jak je psáno v článku se v Linuxu nekoná, nejsou ovladače, jedině v Androidu 2.1 (zatím jenom v testovací verzi). Zoufalost je to taky s přehrávači hudby, jediný použitelný, který funguje (většina nehraje kvůli zkriplenému libavcodecu, viz VLC) je Aqualung. AmaroK 2.x nehraje nesvobodné formáty (např. MP3, AAC, zvládá jenom flac a Ogg) a je zoufale pomalý. GStreamer přehrávače tuhnou rovnou.

    Zásadním průserem, po nízkém výkonu CPU je rozlišení. Naprostá většina programů se na 800×480 nevejde. 1024×600 jako má třeba Viliv S5 se stejně velkým displejem, je už O.K.

    Přistroj se dá tedy dobře použít jako přehrávač videa a čtečka knih, průměrný je jako přehrávač hudby, internet je nouzovka kvůli pomalému CPU.

    Obrovská škoda je, že tam není GPS přijímač. Sice mám externí přes bluetooth, jenže ten v Androidu nefunguje a pro Linux zase neexistuje žádná použitelná navigace.