Hlavní navigace

Názor ke zprávičce LibreOffice 6.2 nabízí nové rozhraní NotebookBar od Miroslav Šilhavý - Prémiový telefon OPRAVDU potřebuje 1% lidí a totéž...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 11. 2. 2019 9:36

    Miroslav Šilhavý

    Prémiový telefon OPRAVDU potřebuje 1% lidí a totéž platí o serepetičkách v luxusním autě. Ale kdo si myslí, že to musí mít, ať si to klidně koupí, pokud na to má.

    Ale to je to, o čem píšu. Lidi už na to mají a vůbec není potřeba takovými lidmi pohrdat (někdy je to pohrdání skrytá závist a "skromnost" z nouze ctnost).

    Realita je bohužel smutná v tom, že většina cestujících neví, že po vedlejší koleji jede vlak, který je úplně zadarmo a se stejným komfortem je dopraví za stejný čas do stejného cíle.

    To je právě to, co mi přijde pohrdavé. Předpokládáte, že lidi jsou hloupí. Ale je svobodnou vůlí lidí i to, že nechtějí být o něčem informováni. Já například neřeším, z čeho je složený chléb, který si krájím k snídani. Vím, že spousta lidí říká, že existují daleko zdravější varianty. Ale já jsem se rozhodl, že to nebudu řešit. Podobně se rozhodli uživatelé MS Office.

    Dobu kancelářských balíků si pamatuji, ale také pamatuji, že popularita MS přišla díky makrům a možnostem scriptování (což se Microsoftu v dalších létech "vrátilo" i s úroky na poli bezpečnosti).

    Nebo o něm ví, ale jsou líní změnit své návyky a zmasírovaní Microsoftí reklamou věří nebo chtějí věřit, že jedou v něčem rychlejším a pohodlnějším.

    Lidské pocity jsou důležité. K uspokojování pocitů si kupujeme dobré jídlo (byť by nás fazole a trocha zeleniny dokázaly vyživovat neomezeně), kvůli dobrému pocitu chodíme do kina (byť si můžeme zadarmo vyprávět příběhy, mnohdy zajímavější než z Hollywoodu), telefonujeme z chytrých telefonů (byť jejich vývoj stojí miliardy a litium zasírá přírodu), topíme v zimě na 20 st. C (byť by nám stačilo 16-17 a ušetřili bychom spoustu nenávratně spotřebované energie), ...

    Pokud žijete plně asketickým životem, pak jsem ještě ochotný připustit, že nerozumíte pohnutkám lidí. Jestli máte chytrý telefon, sledujete filmy, místo oblečení svetru doma přetápíte - pak byste měl rozumět i lidem, kterým je šum a fuk, jestli zaplatí 2600 Kč ročně pro šest lidí (tj. asi 40 Kč na osobu a měsíc).