Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Lidé nemají rádi SLED na MSI Wind od Lael Ophir - Proč bych si měl protiřečit? Brání snad něco...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 7. 10. 2008 22:21

    Lael Ophir (neregistrovaný)
    Proč bych si měl protiřečit? Brání snad něco tomu, aby uživatelé koupili netbooky s Linuxem, půlka je vrátila, a půlka nainstalovala pirátěná Windows XP? Podotýkám, že to nebude půl na půl, a vůbec nemám představu, kolik netbooků s Linuxem se prodá, kolik se jich vrátí, a kolik jih skončí na Windows. A obávám se, že taková data výrobci neposkytnou.

    Sparťan zná z okolí spoustu příznivců Sparty, a vůbec lidí, co mají rádi fotbal. Vy zase okolo sebe vidíte lidi, co mají zájem o Linux. Možná ve vašem okolí každý pátý člověk přeinstaluje na notebooku Windows na Linux. Ta "spousta" lidí s Linuxem ale nakonec vygeneruje horko těžko 1% přístupů na inet, takže když uvážíme, že se řekněme 95% strojů prodá s Windows, tak na 95 nákupů Windows zřejmě zdaleka nepřipadá ani 1 přeinstalace na Linux. Těch 20% přeinstalací okolo vás je potom dáno tím, že nemáte reprezentativní vzorek.

    Linux by uživateli měl poskytnout nějakou výhodu. Co takhle "kupte si netbook už od USD 299, Linux v ceně"? Na cenu lidé slyší. A Linux je podle zdejších komentářů velmi nenáročný na HW. Zdejší diskutéři se předhánějí v tom, na jak staré plečce Linux bez problémů provozují (PIII s 256MB RAM, a jede to jak z praku - kolikrát jste četl podobné věci?). Můžete tedy ušetřit pár desítek dolarů na Windows, a ještě použít slabší HW, čímž přitáhnete více zákazníků.

    Chápejte, že SW je pro výrobce netbooku jen něco, co přibalí ke svému HW, aby ho prodal. Pokud mu Linux umožní snížit cenu, díky cenové pružnosti poptávky je tu šance zvýšit obrat, a tedy vydělat. Pokud to zabije vysoké procento vráceného HW, celá věc se nevyplatí. A představa, že výrobci uvedou Linux jen tak naoko, aby potom mohli prohlásit, že to stejně nefunguje, je směšná. Výrobce chce vydělat, a je mu celkem jedno, jestli bude prodávat počítače s Windows, Linuxem, bez OS, s MacOS, nebo s tatarskou omáčkou.