Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Linus schválil použití neutrálního jazyka v linuxovém jádře od Miroslav Šilhavý - @87vdf4vg82 Podle mě se snažíte řešit otázku rasového rozlišování....

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 14. 7. 2020 12:47

    Miroslav Šilhavý

    @87vdf4vg82

    Podle mě se snažíte řešit otázku rasového rozlišování. Tu se já nesnažím řešit, nikdy jsem se o to nezajímal a nevím o tom o moc víc, než to, co vidím ve svém okolí. Z toho mi vychází, že odstraňovat nálepkování a přilepování významů tam, kde nepatří, může být smysluplné. Proti změně terminologie jsou tu zaznělo jen málo argumentů k věci. Registruju: nekompatibilita při textovém zpracovávání výstupů, zmatek v dokumentacích. Oba jsem registroval a učinil si na to názor.

    Převážná většina "proti" je opřená jen o bazální neústupnost (důvod: proč bych měl snášet nepohodlí, když se mě to netýká) a podpořená argumenty "oni" vs. "my". Tu lenost něco měnit bych ještě chápal, ne každý chce strpět nepohodlí kvůli druhému - a není to ani žádná povinnost.

    Když vidím, že nemalá část argumentů je opřena o: když oni, tak my, pak vím, že ten problém opravdu existuje. Vím, že části lidí nelze ten názor změnit a uvědomuju si, že posléze budou tvrdit, jak jsou systematicky "utlačovaní" a že jejich chování je "jen reakce". Toto se vyskytuje už u dětí ve školce. Učitel není schopný pak zjistit, jestli Anička dřív bouchla Pepíka kostkou do hlavy, nebo jestli Pepík sebral Aničce hračku, nebo jestli Anička tu samou hračku sebrala Pepíkovi včera. Jediné, co může učitelka udělat je, že začne pracovat na odstraňování těch prvotních konfliktních stavů - např. tím, že hračky sama rozdá. Někdo z toho vyroste, někdo ne. Ten pak má potřebu se do krve hádat o to, že blacklist vznikl v době a na území, kde černoši nežili a že master je magistr.

    Jestli má inkluzivní jazyk něčemu pomoci, pak je to právě tomu předcházení budoucím zbytečným konfliktům (a je lhostejno, jestli jsou ty konflikty postavené na vyfabulovaných argumentech).