Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Linus se stále drží licence GNU GPL 2 od Radim Kolář - GPL license spolu s neustale se menicim kernel...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 8. 1. 2008 15:13

    Radim Kolář
    GPL license spolu s neustale se menicim kernel API je hlavni nevyhodou Linuxu. To je taky duvod proc je driveru pro Linux tak malo. Kolem binarnich driveru se vedou neskutecne flamewary a napadaji se tak spolecnosti, ktere by jinak linux podporovaly. V dusledku toho poradne drivery proste nejsou a pokud jsou podporuji obvykle celou rodinu zarizeni tzv. common feature subset.

    Jen si treba vemte jak vypada podpora driveru velkych RAID poli. Co to pole umi v Linuxu a co v Solarisu/Windows. Kdo si koupi drahe zarizeni, aby pak z nej vyuzival jen tu nejzakladnejsi funkcionalitu? Malokdo.

    Navic linuxove kernely vychazeji pomerne dost casto a binarni driver z jednoho kernelu nefunguje s druhym. Cena za udrzbu driveru se tak znacne zvysuje a navic porad riskujete ze se s vami bude nekdo soudit protoze GPL.

    Ne kazdy chce otevrit svuj kod pod GPL a navic to v mnoha pripadech neni ani mozne.
    Dokud urvana linux komunita neprestane hazet HW vendorum klacky pod nohy, tak bude donekonecna brecet ve forech ze jim nefunguje to ci ono. Vetsina HW vendoru na linux proto zvysoka kasle. Ono taky koho by zajimalo 1% trhu.