Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Linus se stále drží licence GNU GPL 2 od Radim Kolář - Tohle to je prave uvaha odtrzena od reality....

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 8. 1. 2008 17:09

    Radim Kolář
    Tohle to je prave uvaha odtrzena od reality. Kdyby byli drivery kompatibilni alespon co se tyce rad kernelu, tak by vyrobci stacil jeden driver pro 2.4 a druhy pro 2.6. Rady linux kernelu maji dost dlouhy lifetime, takze by vyrobci podporovat 2 posledni rady uplne stacilo.

    Vyrobce musi taky garantovat funkcnost zarizeni (Certifikovano pro} a to se fakt spatne garantuje, kdyz mate OSS driver do kteryho si muze commitnout kazdej trouba. Krom toho nektere hw drivery v linuxu nastavuji nektere hodnoty (povetsinou rychlejsi timing) mimo povoleny rozsah vyrobcem. To se vyrobcum take moc nelibi a vyrobcum Wifi karet uz vubec ne. Proto by radsi meli closed source drivery.

    Kdo prosimvas dnes provozuje 10 let stary hardware? Mozna tak nekdo doma jako server pro sdileni pripojeni do netu, ale to je tak vsechno. Vetsina PC je stara max. 4. roky.

    Reknete zakaznikovi: Koupil jste si diskove pole za stovky tisic a tady mame driver co umi vyuzit tak 20% moznosti zarizeni ale mate k nemu i zdrojove kody a tady je driver co je certifikovany, closed source a umi vyuzit vsech moznosti. Co si myslite, ze si vybere?

    Skupina lidi ktera preferuje open source pred funkcnosti je jednak mala a jednak ma malou kupni silu.