Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Linux bude kralovat netbookům v roce 2012 od espinosa_cz - Já to vidím také spíše skepticky. Byl jsem...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 14. 4. 2009 16:43

    espinosa_cz (neregistrovaný)
    Já to vidím také spíše skepticky.

    Byl jsem se minulý týden podívat do Currys, plná police jen netbooků, linux byl jediném. Na tom nejjednodušším a nejlevnějším - Asus eee.

    Hlavní důvod mé skepse je ale jinde. Pro Linux zatím nikdo nenašel schopný obchodní model, který by přinesl nějaké peníze zpátky do vývoje. To se podařilo u serverů, proto tam Linux boduje, ale u desktopu je to zatím propadák, a mám obavu že netbooky dopadnou stejně.

    Pro MS byla oblast sice oblast laciných netbooků málo lukrativní, přeci i kdyby jen několik desítek liber za OS licenci je při ceně netbooku 200-200 liber dost vidět, proto se do ní zatím tolik do tohoto sektoru nehrnul, ale přeci jen, ten už toho nějaké peníze vyždíme, cestu už si najde.

    Lépe je na tom i Apple. Jeho uživatelé si dokonce za nekompatabilitu s majoritním systémem ještě i připlatí. To je úplně jinak vychovaná skupina uživatelů, na tom už se dá stavět. Z nich jsou peníze.

    Uživatel Linuxu jsou naopak vychovaní, že OS a aplikace jsou zadarmo, takže požadují zadarmo i ostatní. Bude z nich velmi těžké nějaké, i malé vytáhnout. A ty peníze by se citelně hodily pro do oblastí kritických i pro netbooky - hibernace, suspend, acpi. Do těchto oblastí se dobrovolnící zrovna nehrnou a pro servery to nemá význam, takže firmy stojící za výdělěčnými distribucemi také nemají důvod do nich příliš investovat.