Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Linux dual-boot a MS Vista SP1 od anonym - Mnoho lidí s Vistou nemá problém, vše chodí...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 15. 4. 2008 10:25

    bez přezdívky
    Mnoho lidí s Vistou nemá problém, vše chodí spolehlivě (u mne od notebooku přes pracovní stanici až po multimediální centrum). Ano, Vista je náročnější (stejně jako byly XP výrazně náročnější než w98), ale na odpovídajícím hw chodí bez problémů a při dostatku RAM je minimálně stejně výkoná jako XP (paměťově náročné operace jsou většinou ve Vistě rychlejší, některé věci jsou naopak pomalejší).

    S XP byly skutečně úplně stejné problémy. Nedávno jsem něco hledal na pandoře a náhodou jsem narazil na post z roku 2003, kde si člověk stěžoval, jak jsou XP náročné a mizerné, že mu tam nechodí jeho TV karta a má problém se starý ISA SoundBlasterem. A kdy byly uvedeny XP? V roce 2001! A začátkem roku 2003 byl SP1. A i tehdy prodejci prodávali PC, které na XP ne vždy stačily.

    Tohle fakt není chyba MS - na XP se nadávalo a přesto se s odstupem ukázalo, že XP jsou kvalitní systém a byla to cesta správným směrem. Současný odpor k Vistě je stejně iracionální, jako tomu byl v době uvedení XP. Prostě lidé mají zaběhané postupy a neradi se učí něco nového. To platí naprosto pro každého, i když o sobě tvrdí něco jiného.

    Největší problém je, že Vista je prostě zase o řád složitější systém. Už u těch XP byl obrovský skok v náročnosti administrace oproti w98. Pravdou ale také je, že Vista je výrazně bezpečnější než XP a přitom nepřináší tolik omezení oproti XP, jako tomu bylo v XP versus w98. Ve Vistě je např. díky virtual stores mnohem jednodušší rozchodit pod uživatelským účtem i takový sw, který na XP vyžadoval admin práva.

    Já celkem chápu, že si běžný Linuxák na Vistu těžko zvyká. Ty systémy mají naprosto odlišnou koncepci - prostě Windows se snaží běžného uživatele maximálně odstínit od nastavení systému. To na jedné straně přináší jednodušší ovládání, ale na straně druhé to dělá systém mnohem složitější, protože je potřeba ošetřít řádově víc situací než v Linuxu, kde se prostě nechápe jako nějaká zásadní obtíž, když např. nenaběhne GUI a je potřeba oprava v CLI.

    Windows se prostě navenek tváří monoliticky ajednotně, i když to je vnitřně velmi modulární systém a tohle si prostě bere kus výkonu. Pokud však Linux dále půjde cestou maximální zjednodušení ovládání pro BFU (bez hanlivého nádechu), tak se postupně také stane stejně složitým systémem, který bude pro spoustu dřívějších uživatelů Linuxu blackboxem. Navíc s dalším rozšiřováním Linuxu se bude také měnit jeho bezpečnostní koncept. Nenechte se uchlácholit současným nezájmem virů a dalšího balastu o Linux. Zatím největší bezpečí pro Linux bylo v miniámálním rozšíření a minimálním procentu klikacích BFU za klávesnicí.

    Ostatně podívejte se už dnes na takové Ubuntu. Co vlastně většina uživatelů z Linuxu vidí? Pro ně to je prostě další GUI OS a dokud nenastane problém, tak vůbec neřeší, co je uvnitř. A už jsem párkrát viděl u známých fungovat v Ubutnu pod účtem, který měl téměř rootovská práva. Bohužel i takoví lidé se najdou...