Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Linux Mint zjistil, že spousta uživatelů neaktualizuje od Miroslav Šilhavý - A co se týče srovnávání WIN/Linuxu.. tak u...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 23. 2. 2021 8:40

    Miroslav Šilhavý

    A co se týče srovnávání WIN/Linuxu.. tak u Win nevíš kdy a kde a co se rozbije. To je fakt sádadní problém ve srovnávání.

    Já teda nevím, ale co mám počítače v práci i u zákazníků, tak že se něco rozbije prakticky neznám. Instalace Windows běží roky, nezřídka od koupení PC až do vyřazení. Když to srovnám, tak třeba u Debianu řeším na serverech víc rozbitostí v důsledku aktualizací, než na Windows.

    Na lidi s pomalým připojením dnes necílí ani Windows, ani Linux. Obojí vyžaduje aktualizace a správu. Pokud se bavíme o desktopu, tak Windows šly jednoznačně cestou, že nespoléhají na liknavost uživatelů s aktualizacemi (jak píše p. Eischmann), ani na lenost správců. Správcům je dost často jednodušší nic neřešit a počkat, až se to rozbije. Pak si zanadávat (třeba na Microsoft) a teprve pak pracovat. Linux je proto pro mnohé lákavější, protože tam mohou svoji lenost nechat procházet a ještě se tím dělat zajímavými.

    Znovu, znovu, a znovu: systém, ať už Windows, tak Linux, se dnes musí aktualizovat pravidelně. I týdenní skluz je někdy moc dlouhá doba, natož třeba měsíc. Není v silách adminů v malém držet neměnné verze a jen aplikovat bezpečnostní patche, admin se musí spoléhat především na služby distribuce. Automatické aktualizace jsou, až na naprosté výjimky, správná cesta. Je jednodušší umět počítat s automatickými aktualizacemi, než ručně aktualizovat blbě.