Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Linux na desktopu neuspěl kvůli roztříštěnosti, říká Linus Torvalds od Miroslav Šilhavý - Prosim ukaz mi distribuciu linuxu, kde sa kazdou...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 21. 12. 2018 9:40

    Miroslav Šilhavý

    Prosim ukaz mi distribuciu linuxu, kde sa kazdou verziou uplne zmenilo prostredie. Jediny skok vidim pri prechode na Gnome3.

    Tak se podívejte, jak od devadesátých lety bojovalo KDE a Gnome. Kolik forků distribucí vzniklo jen na protest proti prostředí. Poslední veletoč udělalo Ubuntu.

    Pro laika je hlavně problém vybrat si "KTERÝ" Linux je ten správný.

    Rozvoj linuxu brzdili a stale brzdia vyrobcovia HW, rozvoj linuxu brzdi nejednotnost toho, co je pod povrchom(balic­kovaci system, systemove odlisnosti), pokrivene standardy a od toho sa odvijajuca neochota SW firiem vyvijat aj pre Linux.

    Nesouhlasím s tímto ublíženeckým postojem. Pokud má Linux mizivé zastoupení, pak je to Linux, který se musí podbízet výrobcům. Linux by klidně mohly využívat speciální systémy, průmyslové řidicí systémy, bankomaty, ... A proč tomu tak neni? Protože neexistuje nikdo, kdo by tomu dal podporu, stabilitu, záruky, snad kromě Red Hatu. Ale v ten moment zjistíte, že vyvíjet pro Windows je prostě levnější

    Naopak poměrně příkladně to udělal Google s Androidem. Vzal Linux, nastavil ekosystém a jasná pravidla pro vývoj a distribuci. A tradá, pro Android se vyvíjí jak o život.

    vtedy Linux nemal sancu lebo vtedy nebol na tom zdaleka tak dobre ako teraz a nebol vyrovnanou alternativou voci Windows. Dnes je vyrovnanou alternativou a k jeho vecsiemu presadeniu staci malo.

    Co považujete za vyrovnanou alternativu? Já to třeba za vyrovnanou alternativu nepovažuji. Na Windows mají lidé poměrně velkou jistotu, že jejich patnáct let starý software dvěma kliky nainstalují a spustí i dnes. Na Linuxu mají prakticky jistotu, že tomu tak nebude. Na Windows mají lidé prakticky jistotu, že si z nejbližšího Datartu přinesou tiskárnu, zapojí a tisknou. To samé na Macu. Na Linuxu musí nejdřív nastudovat, která tiskárna je podporovaná, a terpve v praxi mnohdy zjistí, že se nedá ani nastavit barevný profil, ani typ papíru a spotřeba inkoustu apod.

    To vše jsou velké překážky, které Linux ničím nevyvažuje. Cena Windows je při dnešní průměrné mzdě zanedbatelná. Bezpečnost je diskutabilní (na to, jak malé procento lidí linux využívá, tak botů zavirovávajících Linux je až až).

    Napriklad staci aby na ministerstvo skolstva prisla osvietena hlava, nas Slovensky urad informatizacie viedol kompetentny clovek. EU by vydala trochu inou cestou.
    Dnes je to skor politicky problem ako technicky.

    Podle mě nevíte, o čem mluvíte. Technicky to naopak je obrovský problém. Státní správa a samospráva mají nakoupené systémy a softwary a je pochopitelně nutné zajistit jejich další běh. Není potřeba brečet, že je chyba výrobců, že nevyvíjejí pro Linux (jak jsem psal výše, nemají k tomu žádný důvod).

    Navíc myšlenka, že by EU měla DIKTOVAT, že se bude používat svobodný software, je to zase jen diktát a zase kus nesvobody. Budeme bojovat za mír a diktovat svobodu. Protimluv, jako prase.

    Linux musí zvítězit v běžné soutěži. Je vidět, že to jde - viz např. Red Hat, Oracle, SuSE, Google Android.

    Pokud má zvítězit v běžné soutěži, pak musí konkurenci dohnat a předehnat. To platí pro každé odvětví, pro každý výrobek. Nebo chceme, aby EU dotovala vedle zemědělců i uživatele linuxu? Jedny za to, že neumí pěstovat nebo naopak pěstují moc. Druhé za to, že si nevybrali to, co je nejvýhodnější (finančně)?