Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Linux na Eee PC je rychlejší než MS Windows od Lael Ophir - Windows neznají na úrovni Win32 systém forkování (jen...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 23. 4. 2008 17:18

    Lael Ophir (neregistrovaný)
    Windows neznají na úrovni Win32 systém forkování (jen pomocí Services for UNIX). Od začátku byly vyvíjeny s tím, že se používá threading (o který se unixy nakonec také začaly snažit). Implementace threadingu a synchronizačních primitiv ve Windows nabízí velmi slušný výkon, a to i ve srovnání se Solarisem (ve srovnání s thready i forkovanými procesy).

    Samotný start proces je sice ve Windows o něco pomalejší, než na unixech, ale to ve věšině případů nehraje roli. Linux má například tak mizerné dynamické linkování, že díky tomu startují aplikace typu OpenOffice daleko déle, než na Windows. Další problém má Linux s konfigurací, která se nečte z binární struktury (Registry), ale parsuje z textového souboru.

    Boot stroje v tomto případě souvisí s tím, co se zavádí. Na běžném PC bootují XP rychleji, než desktopová distra Linuxu. Zde je distro pro Asus Eee vykuchané, a XP asi nikoliv.

    Protože se ale Windows požívají typicky se sleep/hibernací, není start systému tak kritický. Přesto by to chtělo XP trochu kuchnout. Otázka je, jestli jde o oficiální verzi XP pro Asus Eee, nebo instalaci plných XP.