Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Linux podporuje nejvíce zařízení od Lael Ophir - Z čistě SW RAID5 nelze bootovat. Proto je...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 5. 11. 2008 18:14

    Lael Ophir (neregistrovaný)
    Z čistě SW RAID5 nelze bootovat. Proto je tam ten BIOS, který vám vytvoří RAID5 device, ze kterého bootovat lze. Ovšem řada polo-SW RAID řadičů není v Linuxu podporovaná. Než budete mluvit o kecech, zkuste si zjistit fakta.

    GDI tiskárna umí pouze tisknout bitmapy. GDI se jí říká proto, že jí ty bitmapy typicky připravuje subsystém GDI (GDI je technologie ve Windows, kterou na unixech zatím nic nedohonilo). Krmit tiskárnu bitmapou ve vhodném formátu lze samozřejmě z libovolného OS. U winmodemů se o většinu akcí stará CPU počítače, a opět není důvod, proč by to nemělo jít z jakéhokoliv moderního OS. I když u Linuxu je asi problémem mizerně implementovaná obsluha interruptů a latency (stejně jako u třeba zvuku).
    Diskuse byla o tom, že tato levná zařízení mají na trhu místo, a o sračkách mluví příznivci Linuxu jen do té doby, než se Linux podporu takových zařízení naučí. Toto bylo vztaženo i na polo-SW RAID řadiče.

    V případě nVidia se opravdu jedná o kernelový modul, který je psaný pod GPL. Ten je ovšem jen wrapperem, který volá uzavřený nVidia driver. Kdyby nVidia nepoužila tuto obezličku, musela by zdrojáky driveru uvolnit. Vývojáři kernelu přesto tvrdí, že nVidia musí drivery uvolnit. Neříkají to ale moc nahlas, aby nepřišli o jediný slušně fungující driver grafických karet pro Linux.

    Programátoři MS píší drivery pro omezený počet typů HW. Typicky k nim mají dokumentaci. Oni totiž přicházejí k výrobci se slovy "chcete podporu svého HW na 400 milionech SW pro Windows? máme peníze, zdroják nikdo neuvidí", a ne se slovy "zveřejněte zdarma specifikace, dejte nám zdarma testovací HW, zdarma nám poraďte, my pak zdroják zveřejníme, a výsledkem bude podpora pro 1% počítačů (tedy těch co běží Linux), jejichž majitelé stejně neradi za cokoliv platí".