Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Linux se bude probouzet a usínat rychlejí od Petr M - 1) I2C je standardní rozhraní, který si patentoval...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 15. 4. 2014 12:55

    Petr M (neregistrovaný)

    1) I2C je standardní rozhraní, který si patentoval a standardizoval Philips. To, co po těchto dvou drátech běhá, je standard.
    2) V PC se nepoužívá I2C, ale SMB - System Management Bus. Jsou tam nějaký drobný změny proti I2C, aby se vyhnuli výpalnýmu.
    3) SMB Master je obvykle v chipsetu. Toho je kolik? Když budou v průměru dva čipsety pro každou rodinu CPU a pět rodin CPU na trhu, tak neříkejte, že se při troše snahy nepodaří odladit max. 10 variant železa, kde má navíc výrobce svoje odladěný reusable moduly a plácá je na čipy podle potřeby.
    4) Periferky na SMB jsou +/- standard - minimálně 24C04 a jejich adresování na modulech RAMky (to je to nejdůležitější). Pak stačí mrknout na desku na ostatní brouky. Málo kdo si bude dělat vlastní čipy nebo programovat jednočip, když má věci jako MAX6652 nebo MAX1619. Stačí dohledat datasheety. Není to standard, ale je to dobře popsaný. Komunikace (adresy, hodnoty) se dá dobře nasniffovat na patici pro DIMM moduly.

    A kupodivu, ten brouk se i představí, např. posledně zmíněný MAX1669 má registr 0xFE = 0x4D (Maxim), 0xFF = 0x05. Když ho najdu na nějaké reálné adrese, vím, co do něho poslat. Jenom si vyzkoušet, ketrou teplotu že měří a kterým větrákem že točí.

    Problém nastane jenom v případě, že se jim to zdá drahý a narvou tam nějaký jednočip (ATXmega, MSP430,..). Pak nastoupí hrubá síla pervers inženýringu...