Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Linux se bude probouzet a usínat rychlejí od Petr M - Jenomže pod DOSem běžela jedna aplikace. Pokud ji...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 16. 4. 2014 8:33

    Petr M (neregistrovaný)

    Jenomže pod DOSem běžela jedna aplikace. Pokud ji zatáhnu někam, kde existuje multitasking a periferku si nárokuje "kde co", tak je jenom otázka času, kdy jedna aplikace zboří nastavení druhé, nebo se něco pošle nekorektně... Právě z tohoto důvodu MUSÍ být taková aplikace na pískovišti a nevrtat se přímo v železe. Co když se pokusí si přisvojit systémový časovač, protože vnitřně používá multitasking?

    Praktcké realizace:
    - Aplikace se dostane k instrukci IN nebo OUT
    - Procesor hodí přeručení pro neprivilegovanou instrukci
    - Přerušovací rutina obslouží I/O operaci, nebo v případě problému (zákaz, periferka obsazena) raděj zabije aplikaci, než nezabrání destrukci systému.
    - Widle snad mají drivery a předpokládám, že když eperti z MS dokázali odělat dialog vlastností, kde je vidět přiřazení adres periferkám, tak by mohli umět napsat i něco, co místo "... na port 0xXXXX" napíše "... na periferii Y" a povolí rovnou celý rozsah adres periferky - je jasný, že když zapíšu baudrate do UARTu, asi budu potřebovat ještě datový registr a někdy třeba i handshake registr... Ale vždycky aplikace pracuje s celým portem.