Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Linux se bude probouzet a usínat rychlejí od Lael Ophir - Systémový časovač je virtualizovaný, stejně jako některá další...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 16. 4. 2014 9:35

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    Systémový časovač je virtualizovaný, stejně jako některá další zařízení. Těžko ale můžete virtualizovat zařízení, ke kterému nemáte driver. V době uvedení Windows 95 navíc nebyl zdaleka všechen HW plug&play, takže OS neměl úplnou představu, jaká zařízení v systému jsou, a jaké prostředky používají . A jak jsem už psal, pro spoustu HW byly drivery jen pro DOS.

    Aby to bylo ještě zajímavější, Windows 3.x používaly kooperativní multitasking a běžely ve sdíleném adresním prostoru. To aplikaci dávalo možnost implementovat IPC přímým zápisem do paměti jiného procesu, vytvořit handle a předat ho jinému procesu atd. Ve Windows 95 to bylo vyřešeno tak, že se pro 16-bitové aplikace používal kooperativní multitasking, a context switch se provedl jen pokud 16-bitová aplikace volala systém (jako ve Win3.x). U aplikací pro DOS se používala nastavitelná heuristická detekce idle stavu, vizte screenshot.
    http://doomworld.com/drsleep/dstep3.gif

    Wndows 9x byly plné drsných kompromisů, ale zajistit tak širokou zpětnou kompatibilitu jiným způsobem prostě nešlo. MS počítal, že uživatele rychle převede na Windows řady NT. Bohužel zákazníkům Win9x vyhovovaly, řada výrobců ještě léta dodávala drivery jen pro DOS, a mainstreamoví uživatelé přešli na řadu NT až s Windows XP. Firmy samozřejmě často přešly už na Windows NT 4.0, tak jako tedy u nás. Podmínkou byla kompatibilita HW a SW s NT, plus větší množství paměti (která tehdy výrazně zlevnila, ale přesto byla dost drahá).