Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Linuxové hlavičkové soubory by mohly být dostupné přes /proc/kheaders.gz od Miroslav Šilhavý - Linuxové distribuce na to mají pravidla jak která....

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 28. 1. 2019 10:43

    Miroslav Šilhavý

    Linuxové distribuce na to mají pravidla jak která. Je pravda, že u Linuxu se jádro občas mění i v rámci jednoho distribučního cyklu, ale to je jenom jinými slovy to, že Linux vydává záplaty a opravy chyb mnohem častěji (a rychleji), než BSD.

    Právě ta absence pravidel je základ problému, o kterém mluvíme. Jádro se v rámci distribučního cyklu mění, někdy i konfigurace, někdy se novější jádro do starší distribuce backportuje.

    Ohledně tvrzení o častosti a rychlosti opravy chyb, tam bych si nebyl tak jistý tím, kdo z toho vyjde lépe. BSD má obecně méně chyb, ale je to také dané tím, že vývoj je mnohem konzervativnější a má menší podporu hardwaru i technologií. Rychlost opravy chyb je naopak na BSD velmi vysoká.

    Mít takové soubory natvrdo v jádře jako jeho nedílnou součást je ale v každém případě dobrý nápad, ať už na Linuxu nebo čemkoli jiném, a docela by mě zajímalo, co konkrétně proti tomu lze mít (kromě "pádného" argumentu, že v Unixu to tak není a tudíž je to samozřejmě špatně). I když je pravda, že drtivá většina uživatelů Linuxu jaderné hlavičky dneska patrně v životě nebude potřebovat instalovat.

    Není podle mě důvod, aby ty hlavičky byly v /proc a poskytovány běžícím jádrem. Podle mě by bohatě stačilo zavést a dodržovat zvyklost, že s binárním jádrem se distribuují i hlavičkové soubory. Ty pak mohou být na filesystemu a nemusí strašit v /proc.