Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Londýnský starosta na SXSW 2018: technologické firmy nejsou nad zákonem od Petr M - Víš, přál bych si, abych měl auto se...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 14. 3. 2018 12:49

    Petr M (neregistrovaný)

    Víš, přál bych si, abych měl auto se silou nabušenýho sporťáku, který by dálnici dalo s komfortem humra a žralo jako Prius se zárukou 20 let a servisem v záruční době zdarma, se špičkovou aparaturou a bez jakékoliv telemetrie a konektivity a za cenu Feldy. Ale tohle na trhu není, tak jsem si musel zvolit kompromis.

    V případě voleb je to nemlich to samý. Končí funkční období, musí se vybrat náhrada v rámci toho, co se zrovna nabízí. A hledá se ne ideál, ale to, co je nejpřijatelnější. A je potřeba parametry vážit podle kompetencí funkce, do které s volí.

    Pro prezidenta je ireleventní vztah k uprchlíkům nebo k EU. Nemá moc vydávat dekrety a jediná možnost je (ne)podepsat zákon, ale tam může být přehlasován. Výběr premiéra na dva pokusy, jmenování soudců, ... a je vrchní velitel armády. Navíc gró jeho práce je reprezentovat. A taky má moderovat politickou diskusi a spojovat národ. A díky aboličnímu právu musí být nestranný, nezaujatý a měřit všem stejně.

    A tak se ptám:
    - Je jako vrchní velitel armády lepší někdo nestranný, nebo někdo, kdo se kamarádí s válečným zločincem?
    - Je nestranný prezident, který nejmenuje kvůli údajné spolupráci s STB profesora na VŠ a obratem jmenuje STBáka premiérem?
    - Je morálně kvalifikovaný člověk, co neplní sliby ("Vyhodím Mlynáře, když nedostane prověrku", "Milost budu dávat jenom ze zdravotních důvodů" - Kajínek)?
    - Jak reprezentuje ČR člověk, který se jenom mstí "nepřátelům" a pomáhá kamarádům (vyznamenání pro soudruha Čubu atd.)?
    - Jak moderuje politickou diskusi někdo, kdo neumí nic jinýho, než hledat domnělý nepřátele ("pražská kavárna") a útočit na ně, místo dialogu?
    - Je v demokracii dobrý mít prezidenta, který se útoky na novinře a protěžováním dezinformačních médií snaží sysematicky přerušit zpětnou vazbu od politiků k voličům?

    Za sebe, cokoliv je lepší, než tohle. Líp by to zvládl i sousedův čokl, a to neumí mluvit.