Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Maďaři protestovali proti zdanění internetu od Lael Ophir - Ad Klaus a jeho suita z "prognosťáku" odmítli...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 2. 11. 2014 14:50

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    Ad Klaus a jeho suita z "prognosťáku" odmítli pomoc zahraničních expertů - pro koho ti zahraniční experti pracovali, jaké byly jejich zájmy?

    Ad kampeličky - tam bych jako největší problém viděl zavedení pojištění vkladů, ke kterému nemělo vůbec dojít. To že lidé svěřovali bez rozmyslu peníze institucím, které neručily za vklady a byly prakticky nerelugované, samozřejmě obnášelo rizika. Smutným faktem je to že tehdejší populace nebyla dostatečně finančně gramotná, aby si to uvědomila.

    Ad zmizely stamiliardy bůhví kam - podobně jako v ostatních zemích, které se transformovaly z centrálně řízené ekonomiky na tržní. Ovšem na rozdíl od řady z nich se podařilo předejít velkým průšvihům. Uvědomte si, že v roce 1989 jsme byli na seznamu rozvojových zemí IMF. Přitom jsme v roce 2005 předehnali Portugalsko, poté Řecko a Kypr, a nyní se blížíme úrovni Itálie a Španělska. BTW rozpočet ČR měl v roce 2013 výdaje 1180 miliard Kč. Stovky miliard za 24 let jsou vcelku pohoda.

    Ad Český výraz tunel je od té doby celosvětově známý pojem - ano, tenhle pojem českého původu je poměrně rozšířený. Nicméně porušení povinností při správě cizího majetku není problém nijak unikátní pro tehdejší stav naší země. A FYI řada zemí nemá trestný čin, který by takové jednání postihoval. Je pak čistě věcí vlastníků majetku, jak si smluvně zajistí odpovědnost jeho správce.

    Ad amnestie - pro tu měl Klaus dobrý důvod. Pokud se trestní řízení nepodařilo ani po 8 letech ukončit, přestože podezřelý neuprchl, je s takovým řízením něco hrubě v nepořádku.
    Dalším problémem je počet bagatelních trestných činů, kterými se soudy zabývají, a následně počet odsouzených. Věznice jsou přeplněné, a odsouzení musí čekat na výkon trestu. Přitom jde o jednání, která by v řadě jiných zemí vedla k pokutě a nikoliv trestnímu stíhání.
    Aby se podařilo justici znovu zprovoznit, vyhlásil Klaus velkou amnestii, která ji má odblokovat. Podle jeho představy to měl být první krok, po kterém mělo následovat změkčení legislativy, zavedení domácího vězení atd. Bohužel se vyjma té amnestie nic nestalo, takže se po pár letech bude problém opakovat.

    U té amnestie se také mluví o tom, že spousta okradených nedostane své peníze. Na prvním místě pokud trestní stíhání po 8 letech nedospělo k závěru, velmi pravděpodobně by k němu nedošlo nikdy. Na druhém místě nikdo nebrání poškozeným domáhat se škody u občanského řízení.