Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Mapy Google jsou podle francouzského soudu nelegální od Karel - Tady se opět střetává "obvyklá praxe" a IT...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 3. 2. 2012 11:48

    Karel (neregistrovaný)

    Tady se opět střetává "obvyklá praxe" a IT technologie. Dumpingové ceny jsou trestné již velmi dlouho a nikdo se nad tím moc nepozastavuje. Pokud by Tesco začalo prodávat rohlíky za 10 haléřů, tak je tam ČOI apod. ihned a platí se mastná pokuta a nikoho nezajímá, že Tesco ve ztrátě není, protože si to vynahradí na dalším sortimentu. Pokud se to samé děje na internetu, tak z nějakého důvodu část populace toto jako porušení zákona nevnímá. Francouzský soudce je zjevně ze staré školy a Google za zcela zjevné dumping ceny odsoudil. Smysl to dává.

    Nyní by měla zřejmě následovat široká debata o aplikaci podobných zákonů na IT technologie. Stejně jako nelegální užívání programu není krádež, stejně tak by nemusela být nulová cena SW a dat dumpingová. V obou případech je totiž množství generování kopií neomezené. Výroba takového "jednoho kusu google mapy" je objektivně nulová. Jakmile ta mapa je, pak s tím, kolika lidem ji dám, již náklady nerostou. Jenže to jsme zase u toho rohlíku a Tesco. Ti také mohou argumentovat, že ztrátu na rohlících pokryjí ziskem z jiných položek. Přesto to dumping bude.

    Ještě se můžeme bavit o tom, zda dumping je negativní nebo pozitivní věc. Pro naši firmu by legalizace dumpingu byla zajímavou obchodní příležitostí. V našem oboru jsme světově největší firma s poměrně tučnými konty. Rok dumpingových cen bychom, narozdíl od naší konkurence, přežili. A pak by jsme zákazníky pořádně osolili :-) Morálně s takovým uvažováním mám problém, ale jedná se o agresivní firmu s počtem zaměstnanců v podobě šestimístného čísla, takže iluze bych si nedělal.