Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Mark Shuttleworth: Canonical je v červených číslech od Lael Ophir - Řekl bych, že jsem použil platné a znělé...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 3. 11. 2008 20:08

    Lael Ophir (neregistrovaný)
    Řekl bych, že jsem použil platné a znělé argumenty. Tak dobrý kernel, jaký mají Windows řadt NT, je na trhu celkem výjimkou. Kernel Linuxu je proti tomu bastl, mizerně opsaný z dokumentace starých unixů - technická prehistorie. Způsob "navrhu" kernelu Linuxu jsem demonstroval tímto linkem:
    http://groups.google.com/group/comp.os.minix/msg/b813d52cbc5a044b?dmode=source

    Co Linus "navrhl"? Nepreemptivní monolitický kernel ve stylu dedmdesátých let, se spoustou kódu v ASM, vázaný na 386 HW. Použitelný threading se objevil po 13 letech (jádro 2.6), a preemptivní kernel se dodnes produktivně nepoužívá, protože původní "návrh" kernelu byl špatný. Obsluha interruptů je pořád děsivá ve srovnání s NT i BSD. Memory management je tak děsný, že potřebuje OOM Killer.

    Srovnejte to s čistým designem NT kernelu, který byl od začátku navržen jako modulární, s mikrokernelovými rysy (z důvodu výkonu ovšem ne jako tradiční mikrokernel), portabilní (dokonce od začátku nebyl psán pro x86, aby se nevytvořily závislosti na x86 architekturu), preemptivní a reentrantní. Design NT kernelu je lepší, než design běžného unixového kernelu, o Linuxu nemluvě.

    Ovšem kernelem to nekončí. NT mají konkurencí (vyjma Apple a Nextu) dosud nepřekonaný grafický subsystém GDI, širokou podporu multimédií, široké a stabilní API, a nyní .NET. Na tomto místě má Linux glibc, a hromadu projektů bez ladu a skladu, koncept veškerý žádný.

    A když se podíváme do budoucna, MS zjevně směřuje k .NET kernelu, napsaným v managed jazyce. Co vidíte v budoucnosti Linuxu, jakou odpověď na systém postavený na technologiích ze Singularity předpokládáte? Jedinou vhodnou odpovědí by byl Linux2, navržený od začátku znovu.

    Nemusíte souhlasit, ale takový je můj pohled na věc. Podotýkám, že je to pohled celkem dobře podpořený fakty.