Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Mark Shuttleworth: Neúspěch neznamená konec snu od Lael Ophir - Repozitáře nemáme, protože Windows je otevřený ekosystém, a...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 26. 8. 2013 3:23

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    Repozitáře nemáme, protože Windows je otevřený ekosystém, a SW se nešíří centrálně (s výjimkou Windows Store). Antivirus se doporučuje, protože SW je plný bugů - na Windows stejně jako na Linuxu. Mimochodem výrobci se snaží už nějakou dobu prosadit antiviry i pro Android, protože je - na rozdíl od linuxového desktopu - rozšířený a je cílem malwaru. Restart po instalace většinou nutný není, ale když je potřeba, tak se o tom dozvíte, což na Linuxu není pravidlem.
    Osobně můžu pracovat jakmile se objeví Start Menu; aplikací po startu pouštím jen pár. Stabilita Windows NT byla vždy vynikající, pokud to nedoprasily necertifikované drivery; v tomhle naštěstí není žádná změna (až na automatické recovery z pádu driveru grafické karty od Visty výše). Uspávání není problém, a na rozdíl od Linuxu funguje i probouzení :D
    Po neočekávaném rebootu nevidím důvod k jiné chybě než automatickému spuštění chkdsk při bootu, plus volitelně k odeslání hlášení o chybě do MS.
    Samozřejmě si můžete nechat zpracovávat FullHD video a zároveň pracovat - od toho mají Windows podporu priority procesů, I/O a paměti (plus například rezervaci přenosového pásma disku, třeba se to Linux časem také naučí). Pokud váš SW ty priority nenastavuje, použijte Task Manager. USB 3.0 nemám, a bootování z externího disku obecně bude fungovat jen pokud máte na médiu ovladač storage. Větina ovladačů je na médiích Win8, a pokud tam nejsou, můžete je zavést během bootu, nebo si je na médium přidat.
    Všechny moje WiFi používají DHCP, ale pokud vím, tak od Visty výše jsou tam nějaké konfigurační profily.
    Které konkrétní backdoory máte na mysli?

    Vzato kolem a kolem jste nepsal o ničem, co by souviselo s OS jako takovým. Nejvýše o pár detailech v UI.

    A jak to jde jinak na Linuxu? Pořád se distra vydávají bez mplayeru, kodeků apod., protože to není licencované, a taháte pak tyhle věci z neoficiálních repozitářů? Pořád můžete instalovat SW jenom pokud vám někdo připraví balíček pro danou verzi daného distra, a všechno ostatní je sázka do loterie (což je fakt pěkné, když nové verze dister vycházejí rychleji než RMS mění ponožky)? A ještě hrajete tu loterii s upgradem dister, která v půlce případů skončí chybou, a skončíte pak se strojem dojebaným k nepoužitelnosti? (Windows alespoň v případě problému provedou rollback.) A pořád jedete na předpotopním X11, které je sice pomalé a celkově neefektivní, ale zato není možné vzdálenou session odpojit a znovu připojit? Pořád nemáte - na rozdíl od Windows 3.x - zvládnutý ani clipboard pro jiné věci než pro text nebo aplikacemi různých autorů? Pořád se vám seká zvuk při přepnutí do konzole, a i plynulé přehrávání videa je věc která vyžaduje spoustu experimentů? A ještě furt vydrží linuxový notebook na baterky půlku času než ten samý stroj s Windows? A už se distra na běžném HW naučila vyjma uspání také probuzení? A podpora použití dvou monitorů je pořád nulová? (Změna rozlišení za běhu prý už funguje, což je skoro jako ve Windows 95 OSR2.)