Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Microsoft bude chránit Linux pomocí svých 60 000 patentů od A.S. Pergill - 1. Problé,m ovšem je, že ODF je skutečně...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 22. 10. 2018 12:04

    A.S. Pergill (neregistrovaný)

    1. Problé,m ovšem je, že ODF je skutečně otevřený formát, jehož popis v úplnosti je veřejně dostupný. A navíc Open a Libre office jsou GNU/GPL programy, takže by se tyhle formáty daly vytáhnout i z jejich zdrojáků.

    2. Obecně jsou Office (všechny vyjma nebožtíka Klasika, který názorně ukázal, že to možné je) velmi problematické tím, že přelamují a přestránkovávají dokumenty při každém načtení, takže je nutno při přenášení do jiného počítače, ale někdy i jen po novém spuštění toho, na němž je dokument napsán) znovu a znovu generovat rejstřík a obsah. Z tohoto důvodu jsou naprosto nevhodné pro jakýkoli rozsáhlejší projekt než je několikastránkový, pokud možno nijak neformátovaný, dokument.
    MMCH v TeXu např. není problém vyhledat všechny partie psané určitým fontem a řezem (tedy úkol typu "najdi sousloví Pampeliška obecná, vysázené kurzívou"), což je v office (jakýchkoli) neřešitelné.

    3. Vzhledem k tomu, že Open (a nyní Libre) Office jsou GNU/GPL software, tak těžko mohlo jít o nějakou "obchodní strategii", když je to k dispozici zdarma. Maximálně mohlo jít o snahu přetlačit úředníky, zaplacené Microsoftem.