Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Microsoft bude zřejmě povinně nabízet konkurenční prohlížeče od Lael Ophir - Musím znovu opakovat, že Microsoft nemá monopol v...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 3. 3. 2009 13:20

    Lael Ophir (neregistrovaný)
    Musím znovu opakovat, že Microsoft nemá monopol v žádné oblasti trhu. Má nejvýše dominantní postavení.

    Technicky trh nemá problém zareagovat na firmu s dominantním postavením. Když taková firma například od zítřka zdraží na 10-násobek, tak to způsobí krátkodobé otřesy, ale dlouhodobě se z toho trh dostane, protože záhy začnou podobné produkty nabízet jiní. Ty krátkodobé otřesy ale nejsou úplně žádoucí. I když člověk nemusí souhlasit, lze pochopit jistá omezení pro dominantní hráče. Mezi ně patří:
    - zákaz náhlého zvýšení ceny
    - zákaz okamžitého ukončení výroby
    - zákaz skupování konkurence, což je velmi diskutabilní

    Nějak mi ale není jasné, proč by měla nějaké Komise Moudrých rozhodovat, co smí dominantní hráč vyrábět. Na českém trhu má Škoda Auto dominantní postavení (dokonce na podporu tohoto postavení byla uvalena cla na neevropské automobily). Rozhoduje snad Komise Moudrých o tom, jestli Škoda Auto smí prodávat vozy s klimatizací v základní výbavě, nebo jaké modely vozů má uvádět na trh? NE. Je to otázka SVOBODY podnikání.

    Pokud v případě Microsoftu nějaká komise s politickými a zištnými motivy (levičáci, kterým jde pokuta do unijního rozpočtu) nařizuje, co smí nebo nesmí být součástí OS, tak je to pro stav SVOBOD velmi alarmující stav. A samozřejmě se ukazuje, že MS ví daleko lépe než Komise, co trh chce. Je to vidět na tom, že vynucených Windows XP N (které se jmenují N, aby nebylo jasné, že toho umí méně než plné Windows) se uživatelé štítili, a koupili jich slabých 1300 kusů, nejspíš když se překlepli v objednávce.