Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Microsoft chce vlastní oficiální open-source licence od Miloslav Ponkrác - ...I v dokumentaci muze byt chyba, kterou v...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 27. 7. 2007 16:56

    Miloslav Ponkrác
    ...I v dokumentaci muze byt chyba, kterou v dalsi verzi systemu opravi.

    Ano, chyba může být všude. Ale dokumentace se snaží být závazná, zdroják je prostě něco, co může autor kdykoli totálně přepsat - přičemž se interface chová podle rozhraní, jen má jiné vedlejší efekty - a pak chudák ten, kdo se řídil podle zdrojáku. Prostě považovat zdroják za dokumentaci a nedejbože z toho vyvozovat nějaké větší závěry pro funkci je prasečina dost hrubého zrna.

    ...V zivote jsem nevidel dokumentaci, ktera by API dokumentovala do takovych detailu, aby se jen na jejim zaklade daly psat programy, ktere by byly nejen spravne, ale take optimalne efektivni.

    Taková dokumentace je doménou mnoha projektů. Já jsem prakticky vše co 20 let programuji naprogramoval podle dokumentace a jen velmi zřídka v případě nouze jsem byl nucen sáhnout k "reverse enginneringu", abych to tak nazval. A nedělal jsem jednoduché věci.

    Taková dokumentace Windows je dost vynikající. Dokumentace k mnoha knihovnám je také dobrá.

    Jinak se řídím heslem, že pokud autor nenapíše alespoň stručnou základní dokumentaci, je škoda času jeho projektem se vůbec nějak zabývat. Základní dokumentace může být velice jednoduchá, může mít různou formu.