Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Microsoft couvá: upgrade na Windows 10 lze opět odmítnout od Adam Kalisz - Ke spolehlivosti bych si dovolil jisté výhrady. Na...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 30. 6. 2016 17:42

    Adam Kalisz

    Ke spolehlivosti bych si dovolil jisté výhrady. Na mém laptopu s Debian Testing (!) je momentálně uptime 62 dní a žádný problém. S Windows 10 Pro jsem nucen pracovat v práci na poměrně dobrém železe, Core i7 HQ (Haswell), 16GB RAM, 256GB SSD Samsung 840 Pro a stejně mi výkon nepřijde nějak skvělý. Každý den vypínám, protože to Windows mají rádi a často je nějaký update, který to prostě chce. Defaultní nastavení Windows 10 dělají ze systému v podstatě malware/ spyware absolutně nepřípustné do firemního prostředí a práci s osobními daty např. nějakého chudáka zaměstnance.
    Z hlediska technického pokroku mají Windows 10 našlápnuto na nějaké slušné funkce, jako subsystém pro Linux (ale jen terminál) a Win32 OpenSSH taky vypadá dobře i když jsem již delší dobu neregistroval v tom kódu aktivitu. (https://github.com/PowerShell/Win32-OpenSSH) Jinak ale pořád má Windows příšerného správce disků, PowerShell, když opravdu potřebujete něco pokročilého, tak selže/ neumí nebo "to je omezení win32 API", takže robocopy umí např. kopírovat soubory do cest delších 260 znaků, co potom nelze spravovat v PowerShellu. Viz omezení cesty na celkem 260 znaků (https://msdn.microsoft.com/en-us/library/windows/desktop/aa365247%28v=vs.85%29.aspx#maxpath). Podobné nedodělky jsou asi všude, ale tady jsou prostě super markantní na to, že jen na Windows pracuje přes 1000 inženýrů a to nemají asi 30 souborových systémů jako Linux, nemají podporu nejméně 5 různých architektur (x86, ADM64, ARM, MIPS, Power, Sparc atd.) na produkční úrovni a obecně komunita kolem Windows nemá na výběr z nejméně 5 grafických prostředí (Gnome, KDE, XFCE, Unity, MATE atd.) nad asi 2-3 servery/ protokoly (X, Wayland, Mir). Inženýři v Microsoftu tedy mají poměrně jasné zadání, všichni jsou za svojí práci jistě dobře placení a přesto se zdá, jako kdyby jim pořád ujížděl vlak. Možná se mi to jen zdá, ale Windows prostě dle mého umírá a Linux a ostatní svobodné projekty v mnoha směrech Microsoftí produkty předehnaly. Jediné co Windows (a Office) má k dobrovůli je zkostnatělost/ nezájem běžných uživatelů, kteří prostě znají tu modrou ikonku na internet a to okno, kterému se říká start. Ví kde se krabice zapne, kde vypne a jinak jdou s proudem. A tací jsou i mezi 20-letými s maturitou a vyznamenáním z prestižního gymnázia. Prostě je počítače nezajímají, nejde jim s nimi pohodlně pracovat, mají jiné zájmy. Těmto uživatelům dle mého dnes lépe poslouží Ubuntu LTS od někoho, kdo to nainstaluje, nastaví a uživatel i admin mají 5 let klid s tím, že admin nemusí řešit žádné buzerace a instalace s nastavením je rychlejší, dá se automatizovat i bez "správné" licence a vše je v neposlední řadě levnější.