Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Microsoft couvá: upgrade na Windows 10 lze opět odmítnout od Adam Kalisz - Servery máme s Windows Server, Debian, CentOS a...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 30. 6. 2016 20:29

    Adam Kalisz

    Servery máme s Windows Server, Debian, CentOS a HP-UX. Restartujeme, když můžeme (to je někdy i přes rok), dřív ne, neptejte se. Desktopy a laptopy většina uživatelů prostě vypíná, protože s tou sbírkou softwaru to tak nějak běží lépe, je míň problémů se supportem.
    S WinRM zkušenosti mám. Ale ssh a především openssh je tedy mě osobně příjemnější k serióznímu použití. Doporučuji kniho od Michael W Lucase "SSH Mastery" a asi pochopíte proč. WinRM podle mých informací takové možnosti tunelování, obalování jiných protokolů, jednoduché autentizace pomocí public/ private klíčů nemá. Navíc z Linuxu na Windows se tím přistupuje špatně, pokud nechcete přistupovat přes nešifrované spojení. (https://blogs.msdn.microsoft.com/powershell/2015/10/27/compromising-yourself-with-winrms-allowunencrypted-true/) To, že konečně bude mít Windows seriózní podporu ssh je podle mě pro všechny výhra.
    Navíc z hlediska ochrany osobních údajů je přistupování na počítače uživatelů přes WinRM dost šedé. V praxi tedy TeamViewer (chápu i to není ideální) nebo GPO. Taky se potom nemusí řešit verze PowerShell.
    Jinak PowerShell je fakt dobře navrhnutý, ale bohužel limitovaný win32 API. Třeba když chci logy v UTF-8, tak už musím docela uvažovat, jaké příkazy použít, aby mi při přenosu PowerShell nekonvertoval do UTF-16 (tedy PowerShell nativního formátu). Vytvořit nějak elegantně UTF-8 XML soubor je zbytečně těžké. Namountovat síťové jednotky nebo podobné záležitosti z nějakého důvodu nefunguje a nikdo mi zatím nebyl schopen říct proč, nebo jak bych to mohl debuggovat. Obecně hledání chyb v PowerShell i v nejnovější verzi a s Pesterem neřeší problémy při mezisystémové komunikaci.
    Což není úplně chyba PowerShell, ale do velké míry chyba Microsoftu je, že nejsou balíčky pro tcpdump, WinDump, smartcontrol a několik dalších nástrojů přístupné jako balíčky v Chocolatey (tedy Get-Package formát). Takové malé, ale velice otravné chybky a nedodělky jsou pořád. Jednoduché věci, jako přepsat harddisk nulami jde jen po doinstalování nějaké nahackovaného dd z unxtools nebo gnuwin32, nebo samostatné exe (http://www.chrysocome.net/dd, http://www.ltr-data.se/opencode.html/#ZeroDrv). Existuje to, ale proč to proboha není přímo v systému, když to má tolik praktických využití a není to nějak velká binárka?

    GNU/ Linux, BSD, Illumos atp. taky není ideální, to nerozporuji. Je spousta překryvů a duplicitní práce. Obecně se ale dá říci, že na storage je asi ZFS trumf, který Microsoft nemá. mdadm + XFS nebo EXT4, resp. softraid + FFS/UFS je asi taky lepší než co nabízí NTFS a asi nějaký rádoby software RAID.
    Na seriózní debugging gdb/ mdb aj. různé trace programy, systemtap, DTrace apod. Na něco jako kontejnery, virtualizaci, sandboxing: řešení od Flatpacku/ Snapu, Wayland/Mir přes Jails/ chroot/ zones až po QEMU/ KVM/ bhyve/ vmm (OpenBSD)/ VirtualBox/ XEN aj. je přeci jen jiná třída a máte na výběr...
    O subsystému pro Linux jsem poměrně dost viděl a četl. V podstatě to samé jako Linux branded Zones v illumosu, akorát že s nabaleným překladem/ implementací toho, co Windows nezná nebo dělá úplně jinak. Technologie snad dobrá, ale nechápu, proč to nedokážou poladit, aby se na tom dal nasadit software podobně jako Joyent (tedy Samsung nově) nasazuje Linux branded Zones. Prostě test ohněm ještě nebyl.
    Bash, tcsh apod. jsou funkční a pokud nestačí, skoro každý UNIX-like systém má Python nebo Perl stejně nainstalovaný. Kompilátor pro C je taky velmi často přítomen. Na stále jště dost rozšířeném Windows 7 je default PowerShell v2.0, kde opravdu hodně funkcionality chybí, nebo je krkolomná. Nakonec vás s Ubuntu, FreeBSD, SmartOS apod. opravdu neotravují licence. To říkám jako někdo, kdo byl nucen naskenovat nebo vyfotografovat a opsat přes 500 licencí do systému, aby se panstvo z firmy kontrolující licence uspokojilo, že opravdu máme vše v naprostém pořádku. Microsoft totiž hromadné licence prodává za takových podmínek, že je to nehorázné a OEM vám seznam klíčů a např. seriových čísel odpovídajících základních desek (které by musel zanést do BIOSU) nebo aspoň MAC adres nedodá. Prostě totální hovadina, ale můžete na to ve větší firmě skoro vyčlenit osobu na půl úvazku.

    Normální uživatel, který sedí doma u počítače a chce přeposlat vtipný email od strýčka a podívat se, jak dopadl ten fotbal opravdu nepotřebuje víc, než rozumně bezpečný počítač s prohlížečem a něco, do čeho napíše pár řádků, entrem zarovná a vytiskne. To vše bohatě zastane Ubuntu (ale i jiné distribuce). Podle mých zkušeností většina běžných lidí, kteří se IT neživí doma stejně používá webového klienta k přístupu k poště. Jinak SoftMaker Office http://www.softmaker.com/en/ je např. podporovaná alternativa k Libre/OpenOffice. Taky Office365 se dá používat přes web, v případě potřeby. Obstojně poslouží i Google Office. Nejkompatibilnějším formátem je pořád PDF. Doc i mezi verzemi MS Office nemusí zachovat formátování.

    Pro řízení projektů v nějaké firmě existují nástroje jak pro Windows, tak Linux, tak OS X. Případně se připojit kvůli jednomu programu někam na terminál server je stejně asi licenčně nejvýhodnější. To obecně platí i pro CAD aplikace. Ale to je opravdu hodně specifická věc. Vývoj embedded zařízení se možná zase odehrává spíše na Linuxu. Těžko říct, nejsem odborník na CAD ani na embedded zařízení. Váš článek jsem už dříve viděl, ale podobný seznam by se dal sestavit i pro Windows. Třeba na domácí NAS prostě Windows dávat nebudu, když si vážím svých dat. Bude tam nejspíš něco jako Debian Stable nebo FreeNAS a bude to skvěle fungovat. Nebo si koupím něco od Synology a budu spokojen, jak jsem si vše naklikal. (Se vším mám osobní zkušenosti). Nemusím platit žádné licence, nemusím se zlobit, že nemám hardware RAID, nemusím se strachovat, jak budu aktivovat Windows, když se zjančí, protože jsem vyměnil disk a v neposlední řadě nebute systém remcat, když vyměním základní desku, procesor a síťovku za něco jiného. Obyčejně nabootuje a já maximálně upravím nějaké detaily.
    Na router si Windows taky nedám, ale je to mocná zbraň mít doma OpenWRT router, zvláště pokud třeba chcete sledovat ivysílání bez nějakých dalších služeb ze zahraničí, nebo chcete pomoct rodičům s problémem na počítači bez TeamVieweru nebo podobných aplikací. Rychle ssh na router a ssh na počítač a je to. Šlo by to i případě RemoteDesktopu, ale ten router je prostě dobrá věc.

    Linux, GNU, BSD apod. mají svoje opodstatnění a dle mých zkušeností zkutečně Ubuntu je už několik let pro běžné uživatele absolutně bezproblémový systém, který neodmlouvá a v rámci možností uživatelům umožňuje udělat to, co potřebují. Moji rodiče, přítelkyně, kolega z účetnictví, domovník apod. všichni pracují buď s Debianem nebo Ubuntu a nebyl problém. Přítelkyně i rodiče mi nejednou referovali, jak jim to dobře funguje a jak mají v práci s Windows akorát problémy a to Linux nepoužívají dlouho, protože jsem osobně neměl tolik zkušeností a taky mě nikdo neotravoval kvůli virům nebo Ask Toolbaru. Taky mi nikdo nenosil poškozené disky na záchranu dat a taky jsem byl hodně lhostejný k tomu, co mi radili známí z branže. Od té doby, co jsem začal programovat v OpenACC, zabývat se vlastním NAS, řešit "počítačové" problémy jiných lidí z mého okolí, tak si jejich rady vážím a spoustu jsem se toho naučil.