Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Microsoft dál vydělává na Linuxu – podepisuje nové patentové smlouvy od Lael Ophir - Myslíte že když byste před nějakým časem vyráběl...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 27. 4. 2015 23:42

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    Myslíte že když byste před nějakým časem vyráběl žárovky a porušoval u toho pateny Thomase Edisona, tak by vás od postihu nějak chránilo, že jste je vyráběl v potu tváře vlastníma rukama? Asi ne.

    Ad opravdové patenty posouvají svět dopředu - například hypotetický patent na posouvání obsahu dokumentu prstem po displeji dává uživateli možnost interakce s digitálním prostředím. Pokud to v době vzniku patentu není triviální záležitost, tak je to hodné patentování.

    Ještě dvě věci k patentům obecněji:
    1. Díky patentům je možná existence firem, které dělají primárně vývoj technologií. Taková firma se může zabývat například ztrátovou kompresí audia a videa, a nemusí se starat o design, propagaci, výrobu, distribuci a servis přehrávačů obsahu, sjednávání práv na obsah, prodej obsahu atd. Pokud byste zabil patenty, zabil byste tyhle specializované firmy, a vývoj by táhly jen veliké nadnárodní společnosti, které si mohou dovolit zaplatit vývoj technologie i její prosazení do praxe. Tyhle společnosti by samozřejmě svoje know-how nikdy nedaly z ruky, aby technologii nikdo neokopíroval. Zapomeňte na MP3 player. Seznamte se s CorpPlayerem od jediné korporace, což je nerozebíratelný black box (dost možná se sebezničením v případě rozebírání), do kterého natáhnete hudbu jen z CorpMusicStore, a který nemá na trhu žádnou konkurenci.

    2. Někteří lidé se obávají, že nás převálcuje Čína. Na Západě se toho vyrábí čím dál méně. V podstatě jen vyvineme technologie, design, oboje přivezeme do Číny, a necháme tam vyrábět produkty. Pokud chcete aby nás Čína opravdu převálcovala, nejlepší je říct, že duševní vlastnictví neplatí. Oni za ty naše draze vyvinuté technologie a design nezaplatí ani cent, a použijí k výrobě vlastních produktů, kterými pak pošlou naše technologické firmy do kytek. Patenty a jejich celosvětové vymáhání jsou jedinou možností, jak udržet na Západě vývoj, a zároveň dát Asiatům práci.